Χιλιάδες μαθητές βυθισμένοι σε επισιτιστική ανασφάλεια

Μια «αεροπορική» συνδρομή θα στηρίξει δεκάδες μαθητές που αντιμετωπίζουν επισιτιστικά προβλήματα, και τις οικογένειές τους. Κι όμως, δεν αναφερόμαστε σε κάποια εμπόλεμη ζώνη ή σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, όπου φθάνουν διαρκώς ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. Αναφερόμαστε σε μαθητές των ελληνικών σχολείων οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα πείνας και επισιτιστικής ανασφάλειας.

Δεκάδες εξ αυτών και τις οικογένειες τους θα υποστηρίξει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ενισχύοντας το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis.

Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς που θα βοηθήσει ο ΔΑΑ. Σε συνδυασμό με τη μέθοδο συμπληρωματικών κονδυλίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μεγάλου δωρητή του προγράμματος, εξασφαλίζεται η καθημερινή σίτιση για τέσσερα σχολεία, στα οποία άνω του 65% των οικογενειών πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ φέτος υλοποιείται ήδη σε 148 σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας με 11.617 συνολικά μαθητές. Ωστόσο, οι 2.080 αιτήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα, που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα τη χρονιά 2015-16, φανερώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της Ελλάδας και περίπου σε 260.000 μαθητές.

Το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί από το σχολικό έτος 2012-13 το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας, με δωρητές και υποστηρικτές και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Υλοποιείται, λοιπόν, για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά, έχοντας διαθέσει από το 2012 συνολικά περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια γεύματα, σε 480 περίπου σχολεία και 80.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

«Σε μια χρονιά όπου η ανάγκη για παροχή σίτισης σε δημόσια σχολεία έχει ξεπεράσει σε αριθμό κάθε προηγούμενο, η χορηγία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο παιδιά που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Οι συνέργειες μεταξύ ιδρυμάτων, εταιρειών και ανθρωπιστικών οργανώσεων σε συνδυασμό με την ηθική έστω στήριξη της πολιτείας αποτελούν αυτή τη στιγμή τον πιο ασφαλή δρόμο για να αντιμετωπιστεί η φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και να διασφαλιστεί η πνευματική και σωματική υγεία των παιδιών μας, που αποτελούν το μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

«Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θεωρούμε χρέος μας τη συνεχή και διαχρονική στήριξη των τοπικών κοινωνιών, με δράσεις και προγράμματα ουσιαστικής αξίας. Από την έναρξη της λειτουργίας του, το αεροδρόμιο στέκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, στηρίζοντας έμπρακτα τους γείτονές του με πλήθος εθελοντικών πρωτοβουλιών, που ξεπερνούν το πλαίσιο των συμβατικών και εταιρικών υποχρεώσεών του και εκτείνονται από την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον, ως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές και τις υποδομές. Νιώθοντας σήμερα, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία και, κυρίως, να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δυστυχώς αφορά στα παιδιά μας και στην υγεία τους, θεωρούμε ιδιαίτερα ξεχωριστή τη φετινή συνεργασία μας με έναν εξαιρετικά σημαντικό φορέα όπως είναι το Ινστιτούτο Prolepsis», ανέφερε εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας & μάρκετινγκ.

Υιοθέτησε ένα σχολείο

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε η εκστρατεία Υιοθέτησε ένα σχολείο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, η οποία προσκαλεί πολίτες, φορείς και εταιρείες να ενισχύσουν την επισιτιστική βοήθεια σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διπλασιάζει κάθε προσφορά με στόχο να προσφερθούν γεύματα σε ακόμη περισσότερους μαθητές.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*