Το σχέδιο της Φαρμακοβιομηχανίας για την αντικατάσταση του claw back

Στην εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για το νέο έτος η συζήτηση κινήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, γύρω από τα αγκάθια που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρίες.

Το διογκωμένο claw back στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και το νέο χαράτσι του νοσοκομειακού μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, καθώς και τα πολύπλοκα rebate συζητήθηκαν από βήματος αλλά και στα πηγαδάκια.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και τώρα «η Πολιτεία θα «στρίψει το τιμόνι» και θα δώσει επιτέλους προτεραιότητα στις αυτονόητες αλλαγές για ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν θα βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες την ημέρα που στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ΣΦΕΕ και επικεφαλής της EFPIA, του ευρωπαϊκού οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας συναντούσαν τον G. Carone , στην Ελλάδα υπήρξε μια άλλη συνάντηση με το νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη και, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, εκπροσώπους της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Εκεί συζητήθηκε κυρίως το θέμα του claw back και πως θα προσπεραστεί ή καλύτερα θα αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η δαπάνη. Οι αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε και ο Π. Αποστολίδης, δηλαδή. Πέραν, όμως, του «Στρατηγικού Σχεδίου», με τη συνεργασία πολιτείας και φορέων, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Αποστολίδης στην εκδήλωση της Πέμπτης, από την οποία βέβαια ήταν απούσα η ηγεσία της Αριστοτέλους, ο ΣΦΕΕ ετοίμασε και απέστειλε σε Υπουργείο και ΕΟΠΥΥ ένα σχέδιο για την αντικατάσταση του μηχανισμού του clawback και την απλοποίηση του συστήματος rebate.
Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται σε μια τρισέλιδη αναλυτική επιστολή, τις λεπτομέρειες της οποίας εξασφάλισε το Virus και με την οποία ο ΣΦΕΕ αξιώνει την πραγματοποίηση συνάντησης με την ηγεσία Υπουργείου και ΕΟΠΥΥ προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις.
Κάποια σημεία του σχεδίου περιλήφθηκαν και στην ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΕ, σημεία που είναι άλλωστε γνωστά, όπως η ανάγκη ενεργοποίησης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος αποφάσισε να δώσει συγκεκριμένη μορφή στις προτάσεις καταρτώντας ένα Σχέδιο που θα καταφέρει να αντικαταστήσει το μηχανισμό αυτόματης, στο πλαίσιο μιας ανεπαρκής εξωνοσοκομειακής δαπάνης.

 

Το Σχέδιο αντικατάστασης clawback και απλοποίησης rebate
Τα πεδία δράσης, κατά τους επικεφαλής της Φαρμακοβιομηχανίας είναι 5.
Το πρώτο πεδίο αφορά στα μέτρα που θα επιλεγούν να εφαρμοστούν άμεσα και θα εξοικονομήσουν πόρους. Μεταξύ των αρχικών βημάτων περιλαμβάνεται η σύσταση και ενεργοποίηση της Τεχνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης σε μηνιαία βάση. Στην Επιτροπή αυτή, που θα αναλάβει ρόλο στην εξεύρεση λύσεων και διαμόρφωση προτάσεων, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους θεσμικούς φορείς και που εμπλέκονται στη διάθεση φαρμάκων, Υπουργείο, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, οι ενώσεις των φαρμακευτικών εταιριών κοκ.
Ακόμη, ο ΣΦΕΕ αναδεικνύει τον προσδιορισμό των κατάλληλων SPC φίλτρων και των φίλτρων ποσοτήτων, η χρήση των οποίων πρέπει να είναι γενικευμένη και υποχρεωτική. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η χρήση Θεραπευτικών Πρωτόκολλων Συνταγογραφίας για τις 20 πιο δαπανηρές θεραπευτικές κατηγορίες, αλλά και όλες τις νόσους. Ειδικά για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα σημειώνεται ότι θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα μηχανισμού ελέγχου της εφαρμογής τους και να διασυνδέονται με την ΗΔΙΚΑ.

Στο πρώτο πεδίο εντάσσεται και η εφαρμογή Registries για τις 10 πιο δαπανηρές κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται στον ΕΟΠΥΥ, σε πρώτη φάση, καθώς επίσης και η άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και χρήση πολιτικών διαχείρισης αβεβαιότητας (συμφωνίες όγκου-τιμών, συμφωνίες με βάση την επίδοση και χρήση μελετών επίπτωσης στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για όλα τα νέα φάρμακα). Μάλιστα, προτείνεται και η κατάργηση της κάλυψης από το κράτος έως το ήμισυ της συμμετοχής του ασθενή για φάρμακα που η λιανική τιμή είναι μικρότερη από τη τιμή αποζημίωσης (15 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση για τον Οργανισμό το 2014).
Το δεύτερο πεδίο περιλαμβάνει μέτρα μεσοπρόθεσμης εφαρμογής και συγκεκριμένα την προοπτική ανίχνευση νέων τεχνολογιών – Horizon Scanning (προσδιορισμός και προτεραιοποίηση), τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας ασθενούς και έλεγχο κατανάλωσης ανά ΑΜΚΑ, αύξηση mark-up των φαρμακοποιών για τα γενόσημα(κίνητρο συνταγογράφησης), καθώς και επένδυση σε προγράμματα πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας.
Ο ΣΦΕΕ περιγράφει και άλλους δρόμους που μπορούν να οδηγήσουν στην εξοικονόμηση πόρων (3ο πεδίο), όπως η αξιοποίηση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, Stock Management στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μια φορά κατ’ έτος, για τα φάρμακα της λίστας του Ν.3816, αλλά και εφαρμογή μέτρων περιορισμού δαπάνης και σε άλλα κέντρα κόστους. Ειδικότερα, προτείνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα αναλώσιμα και η ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων για διαγνωστικές εξετάσεις.
Το 4ο σημείο του σχεδίου είναι αφιερωμένο στην απλοποίηση του συστήματοςrebate, με την ενσωμάτωση των οριζόντιων rebate σε ένα αναλογικό rebate όγκου, από το 1ο κουτί πώλησης. Το νέο rebate θα αντικαταστήσει σε μία κλίμακα όλα τα επιμέρους rebates. Έτος βάσης θα οριστεί το 2014, καθώς το 2015 κρίνεται μάλλον ακατάλληλο, δεδομένων των καθυστερήσεων και των δυσλειτουργιών.
Πέραν των αυξημένων, κατά 45%, claw back και rebate, οι Φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και τα μεγάλα χρέη Πα του Δημοσίου, που έχουν ξεπεράσει το €1,350 δισ.
Δεν προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, που η επιστολή κλείνει με το θέμα των πληρωμών, με το ΣΦΕΕ να θεωρεί κρίσιμη τη σταθερή αποπληρωμή των χρεών των φαρμακευτικών εταιρειών.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr