Νέο «μπάλωμα» για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Στον αέρα βρίσκεται η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ, από τις αρχές του 2016, καθώς λήγει άλλη μια παράταση.
Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 23.12 θα εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της σύμβασης τουλάχιστον μέχρι 31/03/2016.
Αντίστοιχα, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης κάλεσε την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), σε διάλογο για το πλαίσιο των νέων συμβάσεων προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, με προκαθορισμένο ραντεβού.
Πρακτικά, οι γιατροί προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει αυτή η νομοθετική ρύθμιση οι γιατροί δεν θα μπορούν να καλύψουν τους ασφαλισμένους.
Σε συνάντηση της Ένωσης με τον κ. Μπερσίμη, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν τους συμβεβλημένους ιατρούς, με πρωταρχικό, τη μεγάλη στάση πληρωμών του Οργανισμού, που έχει ως αποτέλεσμα την έντονη οικονομική δυσπραγία τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνδυασμός στάσης πληρωμών του Οργανισμού και του υπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος εξανεμίζει το όποιο ελάχιστο κέρδος από τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος.
«Απλή παράταση με απόφαση ΔΣ του Οργανισμού δεν είναι αποδεκτή, ηθικά και νομικά, και θα υποχρεώσει την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σε κήρυξη επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό. Προτείνεται παράταση της σύμβασης των ιατρών μέχρι 30/06/2016 ώστε να προηγηθεί διαβούλευση για τις νέες συμβάσεις και το νέο πλαίσιο ΠΦΥ», αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωση της.
Οι δεσμεύσεις του ΕΟΠΥΥ
Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ότι θα αποπληρωθούν τουλάχιστον δύο μήνες (7ος και 8ος 2015) όσον αφορά τις επισκέψεις, μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ της παράτασης και θα συνεχιστεί η ροή πληρωμής των πράξεων / εξετάσεων. Επίσης υπήρξε η υπόσχεση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης για το 10% των δεδουλευμένων επισκέψεων / πράξεων που εκκρεμούν από το 2012.
Αντίθετα, δεν υπήρξε δέσμευση:
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων, όπου αναμένεται νομοθετική ρύθμιση και οικονομική ενίσχυση, η οποία εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους θεσμούς.
Αποφάσεις ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ
Σε ό,τι αφορά την έκδοση ΦΕΚ για τις συμβάσεις, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ τονίζεται πως απαιτείται άμεση πληρωμή δύο τουλάχιστον μηνών ( 7ος και 8ος 2015 ) έως και τα μέσα Ιανουαρίου και των δύο επόμενων μηνών (9ος και 10ος 2015).
«Σε περίπτωση μη τήρησης των προαναφερθέντων, θα εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό», τονίζουν.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ομαδικής κατάθεσης ατομικών αγωγών κατά του ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και του υπολειπόμενου 10% των επισκέψεων / πράξεων / εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2012.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr