ΕΚΑΒ: Τι σχεδιάζει το Υπουργείο

Αποκατάσταση της ειδικής αποζημίωσης για το προσωπικό του ΕΚΑΒ που υπηρετεί σε πτητικά μέσα και εξαίρεση από τις περικοπές για μετακινήσεις θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Την ίδια ώρα, στο σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε το Σάββατο περιλαμβάνεται και το νέο μισθολόγιο που, μεταξύ άλλων, επιφυλάσσει περιορισμό του επιδόματος παραμεθορίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης στη συνάντηση με το ΔΣ του Συμβούλιο του ΕΚΑΒ, σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα από το ελληνικό Κοινοβούλιο περιέχονται διατάξεις του Υπουργείου Υγείας που ρυθμίζουν και ζητήματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.
Συγκεκριμένα θα επανέλθει η χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με ειδικά αεροπορικά μέσα, ενώ θα εξαιρεθούν από τις περικοπές οι μετακινήσεις εκτός έδρας του πάσης φύσεως προσωπικού του.
«Από τη ρύθμιση του ν.4336/2015 εξαιρείται, για το έτος 2016, η χορηγούμενη αποζημίωση για την προμήθεια στολής στους διασώστες και στα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ», συμπληρώνει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στην οποία λόγος γίνεται για ρύθμιση, στις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, της ασφάλισης του προσωπικού του Ε.Κ.Α.Β. και την εξαίρεση από τις ρυθμίσεις του ν.4336/2015 των παροχών παροχές που αφορούν την ασφάλιση του προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Εν τω μεταξύ, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Τρίτη περιλαμβάνονται και οι νέες διατάξεις για το νέο μισθολόγιο, βάσει του οποίου αποσυνδέεται ο μισθός από το βαθμό. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, με τις νέες ρυθμίσεις διατηρούνται οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης για το Κέντρο, ενώ περιορίζεται το Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών.
Συγκεκριμένα, οι ώρες για απογευματινή υπερωριακή εργασία για τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ υπολογίζονται έως τις 200 ανά υπάλληλο και ανά εξάμηνο, ενώ διατηρείται και το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Ωστόσο, το Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών, που ανέρχεται στα 100 ευρώ θα χορηγείται πλέον μόνο σε Θράκη, Ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα και για απόσταση έως 20 χλμ από τα σύνορα για τους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς και Φλώρινας.
Πάντως, στη συνάντηση της Παρασκευής ο κ. Πολάκης δεσμεύτηκε ότι η πολιτική ηγεσία έχει ήδη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων.
«Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το θέμα της αποζημίωσης υπερωριών- εξαιρεσίμων- νυχτερινών, έχει ήδη ρυθμιστεί με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στην παράγραφο 7 του άρθρου 34 του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’) στην οποία αναφέρεται ότι τα έσοδα που καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ διατίθενται συμπληρωματικά για την αποζημίωση εφημεριών, υπερωριών, εξαιρέσιμων και νυχτερινών των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας».

ΠΗΓΗ: virus.com.gr