Καθυστέρηση αποφάσεων για το χρέος φοβάται η κυβέρνηση

Έντονες ανησυχίες επικρατούν στο υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο να εγκλωβισθεί η κυβέρνηση σε μια μακράς διαρκείας διαπραγμάτευση για το χρέος, με συνέπεια να εκτροχιασθεί η προσπάθεια εφαρμογής ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου από τον Μάρτιο και μετά, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνουν αισθητά στην κοινωνία τα οφέλη από την ακολουθούμενη πολιτική.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες του για πιθανές καθυστερήσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν πεις ότι δεν βρήκαμε τη βασική λύση, δεν πήραμε τη βασική απόφαση -ας πούμε το Φλεβάρη του 2016- και πάει η απόφαση για το καλοκαίρι του 2016 ή για τα Χριστούγεννα του 2016 ή το 2017, τότε όλες οι αποφάσεις θα καθυστερήσουν για το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα ή το 2017. Κάποιος που έχει χρήματα και θέλει να καταναλώσει θα περιμένει, επειδή δεν έχει φύγει το Grexit από την ατζέντα. Κάποιος που έχει αποταμιεύσεις δεν θα τις επιστρέψει στην Τράπεζα επειδή δεν έχει φύγει το Grexit από την ατζέντα και θα φοβηθεί. Κάποιος, που θα θέλει να επενδύσει δε θα επενδύσει γιατί η βασική απόφαση για τη μεσοπρόθεσμη τύχη της Ελλάδας δεν έχει ληφθεί».

Αυτός ο φαύλος κύκλος, όπως τον περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, «δεν θα επιτρέψει να γυρίσει η ανάπτυξη, δεν θα καλύψουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και θα μας ζητηθούν κι  άλλες μεταρρυθμίσεις».

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, πάντως, συνεδρίασε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και αποφάσισε να προωθήσει τις προετοιμασίες για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, εγκρίνοντας τη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα διαμορφώσει τις ελληνικές προτάσεις.

Η συζήτηση, όπως δείχνουν οι πρώτες τοποθετήσεις των Ευρωπαίων δανειστών, δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Όχι μόνο γιατί, όπως επανέλαβε άλλη μια φορά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αυτά που σκοπεύουν να προσφέρουν οι δανειστές είναι οι μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις στο προφίλ του χρέους, που κινούνται μακριά από τις προτάσεις του ΔΝΤ για μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και της διάρκειας των δανείων.

Αλλά και γιατί διαφαίνεται ότι το επιτελείο του Ρέγκλινγκ, που αποτελεί το βασικό διαπραγματευτή για το θέμα εκ μέρους των δανειστών, επεξεργάζεται σενάρια τμηματικής εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σε βάθος πολλών ετών, ώστε να διασφαλίζουν οι δανειστές ότι για μεγάλη περίοδο, μετά και τη λήξη του τρίτου μνημονίου, θα έχουν έλεγχο στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι είναι ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τμηματικά η ελάφρυνση του χρέους της, για να συνδεθεί με όρους πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018.

«Είναι μία πιθανότητα, για να υπάρχουν όροι πολιτικής για μεγαλύτερο διάστημα», είπε. Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο του 2018. Έως τότε, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα μπορεί να χρηματοδοτείται και πάλι πλήρως από τις αγορές. Μία τέτοια ελάφρυνση χρέους θα δινόταν ουσιαστικά αρκετό καιρό μετά τη λήξη του προγράμματος. Θα μπορούσε να συνεχίσει να συνδέεται με κάποιου είδους όρους για να ελέγχεται και να διασφαλίζεται ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα συνεχισθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Δεν το έχουμε κάνει αυτό σε άλλες περιπτώσεις, αλλά οι άλλες περιπτώσεις ήταν ευκολότερες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους».