Δύσκολη υπόθεση η διαχείριση των ατομικών συντάξεων ως διάδοχες των επικουρικών

[starbox]

Οι ασφαλιστικές περιμένουν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.  Δεν  μπορούν να κάνουν αλλιώς και δεν μπορούν να αυτονομηθούν  σε ότι αφορά τον τομέα των παροχών συντάξεων.

Η συμπληρωματική σύνταξη που όπως πάνε τα πράγματα θα διαδεχθεί την Επικουρική (όσοι την προλάβατε είστε τυχεροί , εμείς ούτε από μακριά δεν θα τη δούμε) θα χρειαστεί συγκεκριμένες συνέργειες μεταξύ ασφαλιστικών και τραπεζών.

Πολλά στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η διαχείριση ατομικών συντάξεων ή ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση εάν μιλάμε για μερικές χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά γίνεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση εάν μιλάμε για εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Νέες αναλογιστικές μελέτες , νέες υποδομές  (IT) και κυρίως ακόμη μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα απ’ ότι έχουν οι ασφαλιστικές σήμερα.  Βέβαια θα υπάρξουν (εάν και όταν υπάρξουν) νέοι ασφαλισμένοι αλλά σε κάθε περίπτωση η ατομική συμπληρωματική σύνταξη όπως είναι σήμερα στα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για να την σηκώσουν μόνο οι ασφαλιστικές.

Θα χρειαστούν βοήθειες και πλάτες που μόνο οι τράπεζες (ανακεφαλαιοποιημένες) θα μπορούν να τις δώσουν.  Ήδη η ανακατανομή των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται ότι θα επιβαρύνει αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες θα μετακυλήσουν το βάρος στους εργαζομένους ως είθισται.

Με μειωμένα εισοδήματα εκ νέου , αναζητείται ο τρόπος ώστε οι ιδιωτικές ασφαλιστικές να μπορέσουν να κερδίσουν νέους ασφαλισμένους.  Η απαλλαγή ασφαλίστρων ως δαπάνη ήταν μία πρόταση αλλά πλέον δεν πέφτει ούτε στο τραπέζι.  Ίσως  χρειαστεί η ασφαλιστική αγορά λίγο χρόνο ακόμη για να φτιαχθούν γερά θεμέλια. Αλλιώς θα μιλάμε πάλι για αναλογία ασφαλίστρων 2,5% επί του ΑΕΠ όπως μιλάγαμε τα τελευταία 15-20 χρόνια.