Σήμερα και αύριο οι ενστάσεις για τις τιμές των φαρμάκων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, 50 φαρμακευτικές εταιρίες έχουν καταθέσει στην Επιτροπή ενστάσεις, οι οποίες, σχεδόν στο σύνολο τους, αφορούν πολλά περισσότερα του ενός φάρμακα. Εκτιμάται, λοιπόν, πως ο αριθμός των περιπτώσεων που θα εξεταστούν θα ξεπερνούν τις 250 με 300!
Άλλωστε, ήταν σαφές ήδη από την ανάρτηση της τελικής πρότασης του ΕΟΦ, πως η Επιτροπή έχει δύσκολο έργο μπροστά της (εδώ).
Συνεπώς, η διήμερη συνεδρίαση κρίνεται εκ των πραγμάτων απαραίτητη δεδομένου του αριθμού των ενστάσεων που υποβλήθηκαν χωρίς, μάλιστα, να αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συνεχιστεί η εξέταση των αιτημάτων και τη Δευτέρα.
Βέβαια, εκτιμάται ότι σε πολλές περιπτώσεις, λόγω συνάφειας των προβλημάτων, η διόρθωση θα γίνει αυτόματα, μόλις αντιμετωπιστεί η βασική αιτία του λάθους.
Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι μεγάλος ο όγκος των φαρμακευτικών προϊόντων που βρίσκονται πιο κάτω και από τη χαμηλότερη τιμής στην Ευρώπη, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα, για το εν λόγω φαινόμενο φέρεται να έχει ενημερωθεί, από εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση, κρίνοντας από την προηγούμενη συνεδρίαση (στα τέλη Οκτωβρίου για τα νέα φάρμακα αναφοράς), η διήμερη (αν όχι τριήμερη) συνεδρίαση για την γενική ανακοστολόγηση αναμένεται εποικοδομητική, με την πρόθεση να διορθωθούν όλα τα σοβαρά λάθη.
Πάντως, στην παρούσα απαιτητική ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων θα προστεθεί και η εξέταση του Δελτίου Τιμών Νέων Γενοσήμων και Υβριδικών Φαρμάκων, που έχει φθάσει στα χέρια των μελών εδώ και μερικές εβδομάδες.