ΠΟΥ: Διακήρυξη για τη Δια βίου Υγεία

Η Διάσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, είχε, για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο, θέμα τη Δια Βίου Προσέγγιση στην Υγεία. Με κεντρικό μήνυμα “Ενεργώντας Νωρίς, Ενεργώντας Έγκαιρα κι Ενεργώντας Μαζί”, πραγματοποιήθηκε (21 & 22 Οκτωβρίου) στο πλαίσιο της Πολιτικής για την Υγεία και την Ευημερία «Υγεία 2020».
Η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των 53 κρατών-μελών της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ και των εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους στράφηκε γύρω από τη νέα αυτή οπτική γωνία χάραξης πολιτικών υγείας που ενσωματώνει τις κρίσιμες μεταβάσεις στη ζωή. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με έμφαση στα παιδιά και στους νέους, η εξάλειψη της φτώχειας και του αποκλεισμού, η καθολική κάλυψη και η ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας καθώς και η ανάγκη κατάρτισης προγραμμάτων αγωγής υγείας.
Η Διάσκεψη κατέληξε με την υπογραφή της «Διακήρυξης του Μινσκ», μια πολιτική συμφωνία των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Περιοχής του ΠΟΥ για την προώθηση των αρχών της Δια Βίου Υγείας.
Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Μπασκόζος πραγματοποίησε διμερή συνάντηση για θέματα Δημόσιας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας της Λευκορωσίας Dr Vasily Zharko. Επίσης, ο Έλληνας Γ.Γ. συναντήθηκε με την Περιφερειακή Διευθύντρια του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη Dr. Zsuzsanna Jakab και επικεφαλής ξένων αποστολών, όπως του Τουρκμενιστάν και της Αρμενίας, ενώ συζήτησε και τις δυνατότητες συνεργασίας με ορισμένους από τους διακεκριμένους ομιλητές της συνάντησης.
Τέλος, ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ειδικής Φροντίδας Μητέρας και Νεογνού όπου ξεναγήθηκε από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του και ενημερώθηκε για τον εξοπλισμό των ιατρείων καθώς και για τις υπηρεσίες και το έργο που επιτελείται εκεί.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr