ΠΟΥ: Ελπίδες για εκατοντάδες εκατ. δόσεις εμβολίου το 2020 και να αυξηθούν το 2021

Ελπίδες πως θα μπορέσουν να μπορούν να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό και 2 δις δόσεις έως τα τέλη του 2021 εκφράζει ο ΠΟΥ, δια στόματος Σούμια Σουαμινάθαν που είναι επικεφαλής επιστήμονας του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ επεξεργάζεται σχέδια για να βοηθήσει να ληφθεί η απόφαση για το ποιος θα πρέπει να λάβει τις πρώτες δόσεις μόλις εγκριθεί το εμβόλιο, δήλωσε η ίδια. Η προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, όπως τους υγειονομικούς, στις ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων, και σε αυτούς που εργάζονται ή ζουν σε περιβάλλον υψηλής μεταδοτικότητας, όπως φυλακές και γηροκομεία.

«Ελπίζω, είμαι αισιόδοξη. Αλλά η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα, συνοδεύεται από πολλή αβεβαιότητα. Το καλό είναι ότι έχουμε πολλά εμβόλια και πλατφόρμες, ούτως ώστε εάν το ένα αποτύχει, ή εάν και ένα δεύτερο αποτύχει, δεν θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα, να μην τα παρατήσουμε».

Αυτή τη στιγμή, γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους περίπου 10 πιθανών εμβολίων, με την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να συνάπτουν συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες για να παραγγείλουν δόσεις, ακόμα και πριν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα κάποιου εμβολίου.

Η Σουαμινάθαν χαρακτήρισε αισιόδοξη τη φιλοδοξία για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις φέτος και περιέγραψε ως ένα «μεγάλο εάν» την ελπίδα για έως 2 δισεκ. δόσεις από έως τρία διαφορετικά εμβόλια τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα στοιχεία γενετικής ανάλυσης που έχουν συλλεχθεί έως τώρα έδειξαν ότι ο νέος κορονοϊός δεν έχει ακόμα μεταλλαχθεί με τρόπους που θα μπορούσαν να μεταβάλουν τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*