Δίμηνο – φωτιά για την κυβέρνηση

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, η κυβέρνηση συνεχίζει να «τρέχει», καθώς ακολουθεί το δεύτερο πακέτο μέτρων, που πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

 

Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα-φωτιά, ενώ η εξεύρεση ισοδυνάμων αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Έως τις 15 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς τον «κάβο» της πρώτης αξιολόγησης. Μέσα στον Νοέμβριο, θα πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών, με τη σειρά του, πρέπει να έχει καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Ακόμη, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου για να αποφευχθεί το bail in, δηλαδή το κούρεμα των καταθέσεων.

Βασική προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν η κυβέρνηση καταφέρει και «τρέξει» προαπαιτούμενα, κόκκινα δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τότε ίσως υπάρξει δέσμευση από τους εταίρους, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους το α’ τρίμηνο του 2016. Κι αυτό μπορεί να γίνει είτε στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου είτε στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Εκκρεμότητες

Με το πολυνομοσχέδιο καλύφθηκε μόλις το 30% από τα 49 προαπαιτούμενα. Μάλιστα η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να υλοποιήσει πλήρως τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και για να μην καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία.

Για να ολοκληρωθούν οι δράσεις απαιτείται τα υπουργεία να προχωρήσουν στην εφαρμογή της δευτερογενούς νομοθεσίας, κάτι που όμως, όπως διαπίστωσαν τα τεχνικά κλιμάκια την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει γίνει ακόμη.

 

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Ανεξάρτητα από το πότε θα εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και αποφάσεις για να κλείσει το πακέτο των 49 προαπαιτουμένων και το αν θα τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα θέλει τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να φθάνουν στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη. Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα μείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα για τρεις ημέρες και θα έχουν επαφές με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και με άλλα μέλη της κυβέρνησης που χειρίζονται κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η έλευσή τους θα σημάνει ουσιαστικά την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Επισήμως, ο έλεγχος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου.