Swiss Re: Στο 1,3 τρισ. δολ. οι ζημίες από φυσικές καταστροφές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Διευρύνεται συνεχώς το χάσμα μεταξύ των ασφαλιστικά καλυμμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές και των “ακάλυπτων”’, με…καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική θέση πολλών χωρών και που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν τα μέσα για να αποκαταστήσουν τις ζημίες.

Σύμφωνα με έρευνα της Swiss Re, μόλις το 30% των ζημιών από φυσικές καταστροφές διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη την τελευταία δεκαετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κυβερνήσεις, ιδιώτες, εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις επωμίστηκαν το υπόλοιπο 70% , ποσοστό που αντιστοιχεί σε ζημίες 1,3 τρισ. δολαρίων.

Τα στοιχεία του ελβετικού αντασφαλιστικού ομίλου δείχνουν ότι το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 40 χρόνια. Ενώ η ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να ενισχύσει τις οικονομικές αντοχές μιας χώρας, πρέπει να υπάρχει προτού χτυπήσει η καταστροφή. “Ο ασφαλιστικός κλάδος ήδη αντιμετωπίζει με την πρόκληση της “υπο-ασφάλισης” (underinsurance) τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες οικονομίες, μέσω καινοτόμων εργαλείων διαχείρισης του ρίσκου”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re Μισέλ Λιές. “Το τοπίο των κινδύνων γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο καθώς η αλληλοεξάρτηση μεταξύ των χωρών αυξάνεται. Καμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει απροστάτευτη”, υπογράμμισε ο κ. Λιές. Ο επικεφαλής της Swiss Re αποκάλυψε τα σχέδια της εταιρείας του να δημιουργήσει ειδικά προγράμματα κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών για τις αναδυόμενες οικονομίες, με το βλέμμα στην μεγάλη έκθεσή τους στους κινδύνους αυτούς και τις νέες απειλές που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις συνήθως επωμίζονται το κόστος της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αποκατάστασης των υποδομών μετά από μια φυσική καταστροφή. Αναζητούν τους απαραίτητους πόρους εκ των υστέρων (αφού η καταστροφή έχει συμβεί) και συχνά καταφεύγουν σε αύξηση φόρων ή πρόσθετο δανεισμό. “Επομένως, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές απειλούν να σβήσουν αναπτυξιακά οφέλη που προέκυψαν από τους κόπους πολλών χρόνων”. Σύμφωνα με άλλη έρευνα του οίκου Standard & Poor’s, ο σχεδιασμός μιας χώρας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών θα λαμβάνεται περισσότερο υπόψη για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η Swiss Re επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην δημιουργία μιας εύρυθμης ασφαλιστικής αγοράς ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από φυσικές καταστροφές που βαρύνει επιχειρήσεις και ιδιώτες. “Για να είναι αποτελεσματική η προστασία έναντι των κινδύνων, οι πόροι πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμοι μετά την φυσική καταστροφή, κάτι που σημαίνει ότι οι οικονομικοί διακανονισμοί πρέπει να έχουν γίνει εκ των προτέρων”, σχολίασε το στέλεχος της Swiss Re Μάρτιν Πάρκερ. ‘Ηδη πολλές εκτεθειμένες σε φυσικές καταστροφές χώρες συνεργάζονται με ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες για τη δημιουργία λύσεων.

Το Μεξικό για παράδειγμα, πρωτοπορεί στην κάλυψη ζημιών από σεισμούς και τυφώνες, ενώ η Ουρουγουάη έχει αναπτύξει έναν μηχανισμό μεταφοράς του ρίσκου που αμβλύνει τους κινδύνους για την παραγωγή ηλεκτρισμου από τις υδροηλεκτρικές της μονάδες σε περίπτωση μειωμένων βροχοπτώσεων. Τέλος, το πρόγραμμα Africa Risk Capacity ασφαλίζει αρκετές αφρικανικές χώρες έναντι του κινδύνου ξηρασίας.