Τι προβλέπει νομοσχέδιο για τις εισφορές του Επικουρικού Κεφαλαίου

 

 

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο Επικουρικό Κεφάλαιο, ώστε αφενός ο φορέας να σταθεροποιήσει αν όχι να ενισχύσει τα έσοδά του, αφετέρου οι επιβαρύνσεις να πάψουν να λειτουργούν ως εργαλείο ανταγωνισμού.

 

Πληροφορίες του IW αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο που ορίζει τα της προσαρμογής της ασφαλιστικής αγοράς στο Solvency II, και το οποίο άμεσα πλέον θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι εισφορές υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου θα προσδιορίζονται ως απόλυτα ποσά. Ο νόμος θα αναφέρει για κάθε μια από τις τρεις βασικές κατηγορίες οχημάτων -αυτοκίνητα, δίκυκλα και φορτηγά- διαφορετικές επιβαρύνσεις (απόλυτες αξίες και όχι ποσοστιαίες), οι οποίες πλέον δεν θα διαφοροποιούνται με βάση το ύψος του ασφαλίστρου.

 

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ,με τον τρόπο αυτό κάθε έκπτωση των εταιρειών στα ασφάλιστρα δεν θα συμπαρασύρει ανάλογα και την εισφορά υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, αλλά και δεν θα λειτουργεί ως εργαλείο στήριξης της τιμολογιακής πολιτικής της ασφαλιστικής.

 

Βέβαια, εφόσον το κλίμα στην οικονομία βελτιωθεί και τα ασφάλιστρα αρχίσουν εκ νέου να αυξάνονται, τότε το Επικουρικού θα «χάνει» έσοδα, όμως και πάλι οι επιβαρύνσεις θα είναι ουδέτερες στη διαμόρφωση των τιμολογίων.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο νόμος θα προβλέπει ότι τις εισφορές υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου θα τις καθορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος με αποφάσεις της.

 

Σημειώνεται ότι, προ διετίας η διοίκηση του Επικουρικού προέβλεπε ως ετήσια έσοδα από τις εισφορές των εταιρειών το ποσό των 78 εκατ. ευρώ και σήμερα λόγω των μειώσεων στα ασφάλιστρα, αλλά και του μικρότερου στόλου οχημάτων, τα έσοδά του συρρικνώθηκαν κάτω από τα 65 εκατ. ευρώ.