ΤτΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τη Solvency

 

Έτοιμη να δράσει ρυθμιστικά με την έκδοση όλων των απαιτούμενων αποφάσεων ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή -όταν ψηφιστεί- ο νόμος για την προσαρμογή της ασφαλιστικής αγοράς στο Solvency II , είναι σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το κρίσιμο για την εποπτική αρχή, εφόσον μετά τις εκλογές σχηματιστεί κυβέρνηση, ανοίξει η Βουλή και ψηφιστεί το προβλεπόμενο νομοσχέδιο, είναι να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τα στελέχη της ΤτΕ ήδη μετρούν αντίστροφα. Το διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του έτους -οπότε τίθεται σε ισχύει το νέο εποπτικό πλαίσιο- θεωρείται πλέον εξαιρετικά περιορισμένο.

Πηγές του IW αναφέρουν ότι, σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν λίγες εβδομάδες, μετά την ψήφιση του νόμου, μέχρι να πάρουν αριθμό ΦΕΚ οι προς έκδοση αποφάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, καθότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία.

Γεγονός πάντως είναι ότι, η εποπτική αρχή υποχρεούται να αφήσει έστω και ένα μικρό διάστημα στην ασφαλιστική αγορά να αναλάβει τις… ευθύνες της έναντι του νέου πλαισίου. Κι όλα αυτά όταν ο νόμος για το Solvency II έπρεπε να είχε περάσει από τη Βουλή πριν την 31η του περασμένου Μαρτίου (!).

Πάντως, κατά τα λεγόμενα νομικών κύκλων οι ασφαλιστικές εταιρείες, υπό την καθοδήγηση της ΤτΕ, έχουν ήδη υλοποιήσει σειρά πρωτοβουλιών για την προσαρμογή πολλών από τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά στις απαιτήσεις του Solvency II, οπότε αυτό το οποίο απομένει είναι ολοκληρώσουν και τις κεφαλαιακές τους προσαρμογές, για τις οποίες ωστόσο το νέο εποπτικό περιβάλλον προβλέπει μια σχετική ευελιξία σε ότι αφορά τις προθεσμίες.