Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας το Μεταναστευτικό

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το ρόλο και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω της εκτίναξης των μεταναστευτικών ροών, παρουσίασε στη σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Θάνος Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον Υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης είναι η συντονισμένη δράση για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς.

Μάλιστα, σημείωσε πως εντός των επόμενων ωρών η υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα πλάνα και το νέο προγραμματισμό της κυβέρνησης για το θέμα του μεταναστευτικού. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η ενίσχυση των πόρων των νησιών, των οποίων έχει πληγεί σοβαρά η οικονομία τους.

Στον κεντρικό άξονα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας εντάσσεται τόσο η παροχή περίθαλψης και ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, καθώς και η λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών, όπως και της αποτροπής διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δομών των περιοχών που δέχονται το αυξημένο βάρος του μεταναστευτικού ρεύματος, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, σε προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Δημόπουλος, η αύξηση της μεταναστευτικής ροής θεωρείται πιθανή ενώ ήδη 200.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διέλθει στα ελληνικά νησιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού όπως ανέφερε η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4% .

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, «όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν πως τα συναρμόδια Υπουργεία χρειάζονται τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας ως προς τους μετανάστες. Ακόμη τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας της δίωξης και της σύλληψης των διακινητών των δουλεμπόρων οι οποίοι αριθμούν ήδη τους 8.014 βάσει στοιχείων του λιμενικού χάρτη όπως και η ενίσχυση των νησιών από αστυνομικές δυνάμεις ώστε να διευκολυνθεί η καταγραφή των μεταναστών και να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίηση τους».

Στο θέμα αναφέρθηκε και το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. κατά τη συνάντηση του με τον κ. Δημόπουλο, σημειώνοντας πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημόσια υγεία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, με την έξαρση του μεταναστευτικού κύματος. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, για την υγειονομική κάλυψη του προσωπικού στα νησιά που καταφεύγει ο βασικός όγκος των προσφύγων-μεταναστών, όπως η Λέσβος (Μυτιλήνη), η Κως, η Λέρος κ.λπ. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ταχεία μετακίνηση των προσφύγων, καθώς ακόμη υπάρχει αυξημέ νη τουριστική κίνηση στα νησιά.

“Στη Μυτιλήνη, που κατευθύνεται ο κύριος όγκος προσφύγων-μεταναστών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 11.000 μετανάστες, παρά την καθημερινή διακίνηση περίπου 2.000 ατόμων (3.000 έρχονται καθημερινώς)”, σημειώνει ο ΠΙΣ, τονίζοντας πως κινητή υγειονομική μονάδα δεν έχει σταλεί στο νησί (παρά μόνο ένα όχημα τύπου ασθενοφόρου το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες). Επίσης, οι προσπάθειες τόσο του Π.Ι.Σ. όσο και του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου να γίνει σύμβαση δύο γιατρών, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίθαλψη των μεταναστών, δεν ευοδώθηκε

Πηγή: virus.com.gr