Σε συνεχή έλεγχο οι ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Ένα ιδιαιτέρως σκληρό και απαιτητικό πλαίσιο ασκήσεων προσομοίωσης για την εποπτική αξιολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, επιβάλλει το Solvency II, υποχρεώνοντας τον κλάδο στην τακτική εφαρμογή εικονικών μοντέλων ακραίων καταστάσεων, με στατιστικούς δείκτες, διαγνωστικές ασκήσεις και δείκτες επιμέτρησης επικινδυνότητας.
Μέσα από τα μοντέλα αυτά η εποπτική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την όποια επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης μιας ασφαλιστικής επιχείρησης, να παρακολουθεί τον τρόπο επανόρθωσής της και εφόσον κρίνεται σκόπιμο να παρεμβαίνει προληπτικά ή και κατασταλτικά.
Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα αξιολογεί την επάρκεια των μεθόδων και πρακτικών τις οποίες εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επισημαίνουν τα πιθανά γεγονότα ή τις μελλοντικές μεταβολές στις οικονομικές συνθήκες που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη συνολική χρηματοοικονομική τους κατάσταση.
Παράλληλα θα αξιολογεί την ικανότητα των εταιρειών να αντεπεξέρχονται στην περίπτωση ανάλογων πιθανών γεγονότων ή μελλοντικών μεταβολών στις οικονομικές συνθήκες, ενώ θα απαιτεί από τις ασφαλιστικές να αποκαθιστούν τις αδυναμίες ή τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν κατά τη διαδικασία εποπτικής εξέτασης.

Επίσης η Τράπεζας της Ελλάδος με απόφασή της θα καθορίζει τις διοικητικές ενέργειες στις οποίες θα μπορεί να προβαίνει για την εφαρμογή της διαδικασίας εποπτικής αξιολόγησης, την ελάχιστη συχνότητα και το αντικείμενο των σχετικών εξετάσεων και αξιολογήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων κάθε ασφαλιστικής εταιρείας.

Στόχος όλων των ανωτέρω θα είναι η τακτική αξιολόγηση των στρατηγικών, των διεργασιών και των διαδικασιών πληροφόρησης που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τη συμμόρφωσή τους στην ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και στις υποδείξεις και σχετικές συστάσεις της εποπτικής αρχής.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εξετάζει και θα αξιολογεί:

α) το σύστημα διακυβέρνησης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ίδια αξιολόγηση κινδύνου και φερεγγυότητας,
β) τις τεχνικές προβλέψεις,
γ) τις κεφαλαιακές απαιτήσεις,
δ) τους επενδυτικούς κανόνες,
ε) την ποιότητα και την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων,
στ) το τυχόν εφαρμοζόμενο από ασφαλιστική επιχείρηση πλήρες ή μερικό υπόδειγμα.