Οι ποινές και οι κυρώσεις του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική αγορά

Βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις θα μπορεί να επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2016 στις ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές εταιρείες, που δρουν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Πρόκειται για κυρώσεις οι οποίες θα επιβάλλονται από την ΤτΕ ανεξάρτητα από την εφαρμογή των οικείων ποινικών διατάξεων του υπό διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου και του καταστατικού της εποπτικής αρχής και θα αφορούν και φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται ή επηρεάζουν τη δράση ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών εταιρειών.

Ειδικότερα, βάσει των όσων προβλέπει το προς ψήφιση στη βουλή νομοσχέδιο με το οποίο αναθεωρείται, εν όψει Solvency II, το ν.δ. 400/70, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί:

– να επιβάλλει στην ασφαλιστική ή αντασφαλιστική επιχείρηση, στα μέλη της διοίκησής της, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβιάζει τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου ή του εθνικού θεσμικού πλαισίου πρόστιμο ύψους μέχρι 2.000.000 ευρώ.
– να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 200.000 ευρώ στην ασφαλιστική ή αντασφαλιστική επιχείρηση, στα μέλη της διοίκησής της, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο αρνείται τη συνεργασία ή παρακωλύει έρευνα ή έλεγχο, που αυτή διενεργεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
– να επιβάλλει πρόστιμο ύψους μέχρι 100.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής μέχρι 300.000 ευρώ σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που παραβαίνει τις διατάξεις της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας περί υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων και ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Επίσης, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ειδική συμμετοχή ή αυξηθεί η υφιστάμενη συμμετοχή στο κεφάλαιο ασφαλιστικής ή αντασφαλιστικής επιχείρησης, χωρίς την απαιτούμενη γνωστοποίηση ή έγκρισή της από την Τράπεζα της Ελλάδος, η εποπτική αρχή θα μπορεί να επιβάλλει στους κατόχους των συμμετοχών αυτών τις εξής κυρώσεις:

– Πρόστιμο μέχρι ποσοστού 10% της αξίας των μετοχών που απέκτησαν τα
πρόσωπα αυτά.
– Αποκλεισμό από το διοικητικό συμβούλιο ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών
επιχειρήσεων, καθώς και από μέλος διοίκησης ή οποιαδήποτε διευθυντική θέση σε
ασφαλιστική και αντασφαλιστική επιχείρηση για ορισμένο ή αόριστο χρόνο,
εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων γνωστοποίησης στην Τράπεζα της
Ελλάδος περί της αλλαγής της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που ελέγχουν
νομικά πρόσωπα, κατόχους ειδικής συμμετοχής, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να επιβάλλει στα φυσικά πρόσωπα που αφορά η σχετική παράλειψη αποκλεισμό από το διοικητικό συμβούλιο ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς και από μέλος διοίκησης ή οποιαδήποτε διευθυντική θέση σε ασφαλιστική και αντασφαλιστική επιχείρηση για ορισμένο ή αόριστο χρόνο.

Στα πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση ενημέρωσης της Τράπεζας της
Ελλάδος, ως προς τη μείωση συμμετοχής, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο ύψους μέχρι ποσοστού 5% της αξίας των μετοχών που μεταβιβάσθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή της.

Τέλος, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των προσώπων στις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη λήψη διορθωτικών μέτρων σύμφωνα, η ΤτΕ θα μπορεί:

– να επιβάλλει την απομάκρυνση των ανωτέρω προσώπων, για ορισμένο ή αόριστο
χρόνο, από το διοικητικό συμβούλιο ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών
επιχειρήσεων και από μέλος διοίκησης ή οποιαδήποτε διευθυντική θέση σε
ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις.
– να αναστέλλει, μέχρι να αρθούν οι συνθήκες που επέβαλαν τη λήψη των
συγκεκριμένων μέτρων, την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου, που απορρέουν από
τις μετοχές που κατέχουν τα πρόσωπα αυτά ή τα νομικά πρόσωπα που αυτά ελέγχουν.
– να απαγορεύει οποιαδήποτε νέα συναλλαγή ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών
επιχειρήσεων με τα πρόσωπα αυτά ή με οποιαδήποτε νομικά πρόσωπα που
ελέγχονται από αυτά, καθώς και να κηρύσσει ληξιπρόθεσμα και αμέσως απαιτητά τα
δάνεια που έχουν λάβει όλα τα πιο πάνω πρόσωπα από την εν λόγω επιχείρηση.