Συναγερμός από τις απώλειες παραγωγής

Σε συναγερμό βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά καθώς και τον Μάρτιο σε αντίθεση με τις προσδοκίες και κάποιες εκτιμήσεις, η παραγωγή ασφαλίστρων κατακρημνίζεται και χάνει έσοδα σε σχέση με πέρυσι με ρυθμό ανάλογο των δύο πρώτων μηνών του 2015.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κλείσει το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 είναι πλέον απαισιόδοξες και σε κάθε περίπτωση μη αναστρέψιμες, αφού το αρνητικό πρόσημο που θα συνοδεύει την εξέλιξη της παραγωγής του εξεταζόμενου διαστήματος φαίνεται ότι θα ακολουθείται από μέσο – μονοψήφιο αριθμό.

Τίποτα δεν αποκλείει ότι ανάλογη εικόνα θα εμφανίζει η παραγωγή συνολικά το α΄ εξάμηνο του 2015, καθότι το κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την οικονομία, οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το χρέος, αλλά και το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην αγορά έχει κυριολεκτικά «κάτσει», δεν επιτρέπουν το παραμικρό παράθυρο αισιοδοξίας στον κλάδο.

Βάσει εκτιμήσεων λοιπόν, η παραγωγή α΄ τριμήνου μάλλον, μετά από πολλά χρόνια, θα περιοριστεί φέτος κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1 δισ. ευρώ, με τον κλάδο Αυτοκινήτων να δίνει το ρυθμό των απωλειών, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό καθόδου, λόγω του ανελέητου ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και τον κλάδο Ζωής να προσπαθεί να δώσει «ανάσα ζωής» στην αγορά καταγράφοντας άνοδο κατά υψηλό διψήφιο ποσοστό.

Κι όλα αυτά όταν, πέρυσι, η ασφαλιστική αγορά πραγματοποίησε αγώνα δρόμου ώστε να περιορίσει τη θεαματική πτώση του 13,2% στην παραγωγή του α΄ τριμήνου σε οριακή πτώση στο κλείσιμο του έτους, παρά τις τραγικές απώλειες εσόδων από τον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων.