Το γράμμα του Βαρουφάκη και η «θηλιά» Ντράγκι

Νέα απογοήτευση μάλλον περιμένει όσους ελπίζουν σε μια απόφαση για εκταμίευση χρημάτων στο Eurogroup, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ δεν αναμένεται να ληφθεί τέτοια απόφαση, μετά και τη νέα επιστολή με τον κατάλογο επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο .

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι αν δεν αλλάξει η λίστα και δεν ενσωματωθούν μέσα κλασικές μεταρρυθμίσεις, τότε τα πράγματα θα προχωρήσουν πολύ αργά και άνευ χρηματοδότησης για την ελληνική πλευρά.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει και έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι η χώρα έχει χρήματα για άλλες δύο εβδομάδες, επικαλούμενο δηλώσεις δύο αξιωματούχων, οι οποίοι λένε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αποθεματικά της για να αποπληρώσει τα χρέη της μέχρι το τέλος του μήνα.

Μπροστά στον κίνδυνο ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, σχεδιάζει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με στόχο να «ξεκλειδώσει» τη ρευστότητα για την ελληνική οικονομία.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι εναλλακτικές λύσεις, ώστε να υπάρχει ταμειακή ρευστότητα μέχρι και τον Ιούνιο χωρίς να θιγούν μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις, είναι οι παρακάτω:

• Το Δημόσιο να κλείσει τις κάνουλες πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι για ακόμη μία φορά το κράτος δεν θα πληρώσει τα χρωστούμενα, εκμεταλλευόμενο ώς και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ στα ταμεία.
• Θα συνεχιστεί ο εσωτερικός δανεισμός, με το οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει πως από τη στιγμή που τα ταμεία λειτουργούν με επιχορήγηση από το κράτος, το να υπάρχουν διαθέσιμα τα οποία απλά τοκίζονται στις τράπεζες δεν έχει νόημα την ώρα που η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Την ίδια ώρα, «πονοκέφαλο» αποτελούν για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τα τρία «όχι» του επικεφαλής της ΕΚΤ στην Ελλάδα, πρώτον για την αγορά ομολόγων, δεύτερον για την αύξηση του ορίου του ELA στα 5 δισ. (δόθηκε τελικά μια μικρή «ανάσα» ύψους 500 εκατ.) και τρίτον για την αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων.

Πρόκειται για τα τρία ελληνικά αιτήματα, στα οποία ο «Σούπερ Μάριο» έκλεισε την πόρτα, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες στην ελληνική οικονομία, που προβληματίζουν έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, παρόλο που κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η απόφαση του Ντράγκι ήταν αναμενόμενη.

Στόχος του προέδρου της ΕΚΤ είναι να πιέσει την Αθήνα να ολοκληρώσει άμεσα τον δεύτερο διαπραγματευτικό κύκλο με τους εταίρους, καθώς η κωλυσιεργία που παρατηρείται ως προς το ελληνικό ζήτημα «ταλανίζει» την ευρωζώνη.