Αποκλείει το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ο Mario Draghi

Σαφές μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά και επίσημα από τη Δευτέρα έστειλε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi μιλώντας από τη Λευκωσία.

Ο κ. Draghi σε αλλεπάλληλες αναφορές του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την Ελλάδα επανέλαβε με έμφαση δυο σημεία: ότι η ΕΚΤ για να επαναφέρει την ομαλή χρηματοδότηση χρειάζεται μια απόφαση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και υπουργών Οικονομικών και παράλληλα επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αξιόχρεες με το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποτελεί τον εγγυητή για την κάλυψη αναγκών που ενδεχομένως να προκύψουν.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε δυο φορές τη σημασία της εξόδου στις αγορές σε συνάρτηση με την ομαλή επαναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι επίσης ότι ο κ. Ντράγκι και σε επίπεδο αριθμών θέλησε να αποδείξει ότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει όλα τα προβλεπόμενα από το καταστατικό της όρια χρηματοδότησης της Ελλάδας σε συνάρτηση με το ΑΕΠ. Η ΕΚΤ είναι και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών δεν είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Mario Draghi προσθέτοντας ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, δήλωσε.