Ακυρώσεις συμβολαίων το 2014

Τα θετικά «νέα» ότι  η πτώση της παραγωγής ασφαλίστρων περιορίσθηκε πέρυσι στο 0,6% σε επίπεδο 12μηνου, συνοδεύθηκαν και από το γεγονός ότι οι ακυρώσεις συμβολαίων κρατήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2014 σταθερά χαμηλότερα από τα όρια του 2013. Τα περισσότερα οφέλη φαίνεται πως εξασφάλισε η αγορά από τον κλάδο Ζωής, όπου ο δείκτης επιστροφών ασφαλίστρων μειώθηκε πολύ κάτω από το  ψυχολογικό όριο του 100. Τι τιμές που πήρε πέρυσι συρρικνώθηκαν και στο 50, όταν ένα χρόνο πριν υπήρξε μήνας οπότε ο δείκτης είχε εκτιναχθεί πάνω από το 160. Η θετική αυτή εξέλιξη δημιούργησε μια πολύ καλή βάση στήριξης της παραγωγής, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2014 κατέγραψε άνοδο (+0,4% στα συμβόλαια Ζωής, +0,61% στα ασφαλιστήρια συνδεδεμένα με  επενδύσεις και +29,7% στα προϊόντα Υγείας).

Πολύ θετική ήταν όμως η εικόνα του δείκτη ακύρωσης συμβολαίων και στις ασφαλίσεις Ζημιών κατά το 2014. Οι τιμές του περιορίσθηκαν έως και το 55, όταν το Φεβρουάριο για παράδειγμα είχαν πλησιάσει το 110, ενώ και τους 12 μήνες διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013.

Αντίστοιχη καταγράφηκε η εξέλιξη του δείκτη και στις ασφαλίσεις Αυτοκινήτων, όπου και οι 12 τιμές του 2014 ήταν εμφανώς χαμηλότερες των αντίστοιχων τιμών του 2013, όμως μικροπροβλήματα υπήρξαν στις ασφαλίσεις περιουσίας. Εκεί, ο δείκτης μήνα – μήνα κατέγραψε νευρικότητα. Οι τιμές του βρέθηκαν άλλοτε χαμηλότερες του 2013, άλλοτε υψηλότερες, και για αρκετούς μήνες στο όριο της μέτρησης του προηγούμενου έτους, για να κλείσει ο Δεκέμβριος -μήνας με τις περισσότερες και αριθμό και αξία  ανανεώσεις συμβολαίων- με το δείκτη ελαφρώς αυξημένο (τιμή 60) έναντι του 2013 (τιμή 50).

Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, στην εξέλιξη  του εν λόγω δείκτη αποτυπώνεται και το γεγονός ότι οι πληγές στην επιχειρηματική  κοινότητα που  δημιούργησε η πολυετής κρίση δεν  έχουν θεραπευθεί, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις  να μην μπορούν να  αντιμετωπίσουν, σε επίπεδο κόστους ή και ρευστότητας, την  ασφάλισή τους.