Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup

Το έκτακτο χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον κ. Γ. Βαρουφάκη διαφώνησε στην πρόταση της Γερμανίας το κοινό ανακοινωθέν να περιλαμβάνει την φράση παράταση του μνημονίου, ενώ αρχικώς είχε συμφωνήσει.

Σύμφωνα με ανάλυση της EUROCORP SECURITIES, οι κρισιμότατες διαπραγματεύσεις μεταφέρονται πλέον στην Σύνοδο Κορυφής σήμερα και βεβαίως στις 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση της Ελλάδος που περιλαμβάνει την συμφωνία γέφυρα, η οποία δεν φαίνεται να βρήκε θετική ανταπόκριση από το Eurogroup.

Σήμερα, στην Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ελλάδα. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου κ. Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο, με την Πρωθυπουργό της Λετονίας κα. Λαϊμντότα Στραουγιούμα και με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον.

Την υπάρχουσα αρνητική τάση στην Αγορά ενδυνάμωσαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, σύμφωνα μες τις οποίες το Δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, έκλεισε στο 185% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει μια μελέτη του Ινστιτούτου ‘Levy’ σύμφωνα με την οποία θα ξεπεράσει το 200% το 2015. Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ το 2015 είναι 25% σύμφωνα με δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 32 οικονομολόγοι. Σημειώνεται πως είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για το ενδεχόμενο “Grexit” σε δημοσκόπηση του, ακόμα και στο απόγειο της κρίσης χρέους την περίοδο 2011-2012.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα της Ελλάδας για οικονομική βοήθεια, εάν αυτό υποβληθεί και ανέφερε ότι η Μόσχα εκτιμά την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τους δεσμούς Ρωσίας – Ε.Ε. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει να έχει υπάρξει κάποια πρόταση του Πεκίνου για βοήθεια προς την Ελλάδα, μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Χουντή ότι η Κίνα προσφέρθηκε να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα, παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.

Το Ελληνικό Δημόσιο από τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας άντλησε το ποσό των 1.137 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο ήταν αυξημένο στο 2.5% έναντι του 2.15% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1.30 φορές από 1.78 φορές προηγουμένως