Αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές

Η υπηρεσία μελετών και στατιστικής της ΕΑΕΕ διεξήγαγε μελέτη μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών για την χρονική περίοδο 1993-2014 αναφορικά με το πλήθος των δηλωμένων ζημιών και το ποσό απαίτησης από φυσικές καταστροφές και ταραχές μεγάλης έκτασης και έντασης.

Η έρευνα, επίσης, περιλαμβάνει ταξινόμηση ανά αιτία, έτος και τόπο συμβάντος, έχοντας ως γνώμονα αυστηρώς τα γεγονότα που καταγράφηκαν και όχι αναγκαία το σύνολο των γεγονότων που έχουν συμβεί στην εν λόγω χρονική περίοδο.

Συνολικά, από τις παραπάνω αιτίες ζημιάς, προκλήθηκαν 19.925 δηλωθείσες ζημιές με ποσό συνολικής απαίτησης 272,5 εκατ. € ενώ τα περιστατικά που καταγράφηκαν κατανέμονται στην Αττική (8), στην Αττική κυρίως αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα (8) και από ένα στην Θεσσαλονίκη, Θράκη, Κεφαλονιά και Ρόδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι τα ποσά των απαιτήσεων των ετών μέχρι το 2000 που ήταν εκφρασμένα σε δραχμές, μετατράπηκαν σε ευρώ με την χρήση της αμετάκλητης συναλλαγματικής ισοτιμίας εισόδου της χώρας στο ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η διαχρονική επίδραση της έως τότε μεταβολής των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις αποζημιώσεις. Επίσης, τα ποσά των αποζημιώσεων αποτυπώνονται σε ονομαστική αξία χωρίς να ληφθεί υπόψη η επίδραση του πληθωρισμού.

Δείτε εδώ τη σύνοψη των βασικών σημείων σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΕΕ.