Σημειωτόν η ενίσχυση της εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης

Καθυστερήσεις και στην εκτέλεση της προκήρυξης 60 νέων θέσεων εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος προκαλεί η πρόωρη προσφυγή της χώρας σε εκλογές, γεγονός με άμεσες επιπτώσεις και στην ενίσχυση της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς.

Οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν στο θέμα αυτό τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΤτΕ καθότι στις 60 προσλήψεις της εποπτικής αρχής περιλαμβάνονται και 9 ελεγκτές για τη διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών, η πλειοψηφία των οποίων σχεδιάζεται να αναλάβουν «δράση» στην ασφαλιστική αγορά. Επίσης και οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών πρόκειται να ενισχυθούν και από τρεις μηχανογράφους, η πρόσληψη των οποίων επίσης καθυστερεί.

Η ενεργοποίηση των -εν αναμονή- στελεχών στην ΔΕΙΑ είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη καθώς θα συνδράμουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών οι οποίες πρέπει να “τρέξουν” στο πλαίσιο των νομοθετικών απαιτήσεων για την εναρμόνιση της ασφαλιστικής αγοράς με τα όσα ισχύουν.

Σημειώνεται ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη των 60 στελεχών και υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όμως μετά την προσφυγή της χώρας σε εκλογές η διαδικασία ουσιαστικά μπλόκαρε. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός τυχόν επιπρόσθετων καθυστερήσεων και μετά τις εκλογές, κάτι που αν συμβεί θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις της εποπτικής αρχής.

Ατυχή συγκυρία στην καθυστέρηση, το ότι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του Solvency II, με βαρύ πρόγραμμα υποχρεώσεων τόσο για τις ίδιες, όσο και για την ΤτΕ που καλείται να διασφαλίσει την ορθή προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα με περιορισμένο αριθμό στελεχών και υπαλλήλων.