Στο «κόκκινο» οι ακυρώσεις στον κλάδο περιουσίας

Κόκκινο «χτύπησαν» οι ακυρώσεις συμβολαίων στον κλάδο Ασφάλισης Περιουσίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, με το δείκτη των επιστροφών να ξεπερνά οριακά τον αντίστοιχο του 2013.

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη η οποία επισημάνθηκε προ ολίγων μηνών από το IW, όταν παράγοντες της αγοράς τόνιζαν ότι μερίδα ασφαλιστικών εταιρειών στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το τζίρο τους σε μια αγορά η οποία συρρικνώνεται, άρχισαν να τιμολογούν αθέμιτα.

Τα στοιχεία της Ένωσης δείχνουν ότι τον Αύγουστο ο δείκτης ακυρώσεων διαμορφώθηκε στο 50, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με το 2013, ενώ το Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 59 από 57 που ήταν ένα χρόνο πριν.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι γενικότερα φέτος οι ακυρώσεις δεν “συμπεριφέρονται” θετικά, δεδομένου ότι κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα και τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, αλλά και το Μάρτιο οπότε ο σχετικός δείκτης είχε εκτιναχθεί στο 100.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα από τους υπόλοιπους κλάδος παραμένουν θετικά , με τις ασφαλίσεις Ζωής να περιορίζουν, φέτος, σε πολύ χαμηλά επίπεδα το δείκτη με τις ακυρώσεις σε σχέση με το 2013. Ήδη στο τρίτο τρίμηνο του 2014 πήρε τιμές χαμηλότερες του 60, όταν πέρυσι οι αντίστοιχες τιμές είχαν φθάσει και το 160.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι επιστροφές και στα προϊόντα Ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις, με το σχετικό δείκτη να περιορίζεται κοντά στο 90 από 110 το Σεπτέμβριο του 2013.

Τέλος, στις ασφαλίσεις κατά ζημιών οι επιστροφές έχουν επίσης περιοριστεί σημαντικά στο σύνολο του τρίτου τριμήνου, παίρνοντας τον Αύγουστο τη χαμηλότερη τιμή στο 52 από 67 τον Αύγουστο του 2013, ενώ χαμηλότερα έναντι του 2013 κινήθηκαν οι δείκτες και στον κλάδο ασφάλισης Αυτοκινήτων, εδώ κυρίως λόγω περιορισμού των ανασφάλιστων οχημάτων, αλλά και της κατάθεσης στις εφορίες μικρότερου αριθμού πινακίδων κυκλοφορίας.