Επαφές Σεληνιωτάκη –ασφαλιστικών εταιρειών για τον εσωτερικό έλεγχο

Σε ζητήματα που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση θα ρίξει το βάρος της η Τράπεζα της Ελλάδος μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να καταστήσει σαφές στο σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών ότι, το Solvency II δεν προβλέπει μόνο κεφαλαιακές υποχρεώσεις, αλλά και ένα αυστηρό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου των εταιρειών.

Το μήνυμα αυτό φέρεται να περνά η νέα προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Ιωάννα Σεληνιωτάκη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του IW, πραγματοποιεί προγραμματισμένες συναντήσεις με τους βασικούς μετόχους των ασφαλιστικών και τα ανώτατα στελέχη της αγοράς, στις έδρες των εταιρειών τους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προϊσταμένη της ΔΕΙΑ θέλησε να έχει η ίδια άποψη για το ποιοι διοικούν τις εταιρείες, μέσα από σειρά επαφών – γνωριμίας, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις προσεχείς ημέρες.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν σχετικά ότι, η κ. Σεληνιωτάκη προτίθεται να επικεντρώσει την προσοχή της κυρίως στους μικρότερους παίκτες του κλάδου, και όχι στις μεγάλες δυνάμεις αυτού (τραπεζικές, πολυεθνικές, εισηγμένες εταιρείες), θεωρώντας ότι ζητήματα εφαρμογής των διατάξεων περί εταιρικής διακυβέρνησης θα αντιμετωπίσουν κατά βάση ασφαλιστικές που μέχρι και σήμερα δεν ακολουθούσαν πρωτόκολλα εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι εν λόγω εταιρείες θα υποχρεωθούν να αναμορφώσουν πλήρως τις εσωτερικές δομές και τις λειτουργίες τους, εφαρμόζοντας το αυστηρό καθεστώς της εταιρικής διακυβέρνησης όπως αυτό υπαγορεύεται από το Solvency II, για το οποίο θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια, που θα καταβληθεί παράλληλα με τα όσα θα πρέπει να υλοποιηθούν έως και το τέλος του 2015 για την κεφαλαιακή θωράκιση του κλάδου.