Τι θα γιορτάσει η ιδιωτική ασφάλιση το 2020

της Ελενας Ερμείδου

Ηταν σχεδόν 10 χρόνια πριν, 1η Δεκεμβρίου 2010, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την εποπτεία του συστήματος ιδιωτικής ασφάλισης.

Πριν 2010 την εποπτεία ασκούσε η Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία με τα λάθη που έκανε οδήγησε τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης στο απροχώρητο. Πολλές ήταν οι ατασθαλείες από τις ασφαλισιτκές, πολλά τα λάθη από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, σε υπερβολικό βαθμό κυριαρχούσε η άγνοια, οι καταναλωτές και αυτοί δεν γνώρισαν σε αρκετά μεγάλα βαθμό τι θέλουν, πλημμελείς οι έλεγχοι έως καθόλου, πολλά τα λουκέτα και στην κορυφή του παγόβουνου η Ασπίς και η Commercial Value.

Τι συνέβη στα χρόνια αυτά όλοι η αγορά το γνωρίζει. Τα προβλήματα της εποχής ΕΠΕΙΑ δεν έληξαν με το ανέλαβε την εποπτεία την ίδια ημέρα που καταργήθηκε η ΕΠΕΙΑ, η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο αρνητικός αντίκτυπος διογκώνεται πολύ περισσότερο όταν έχει να κάνει με την φήμη. Ηρθε μετά από λίγο διάστημα και η οικονομική κρίση και οι εξαγορές συμβολαίων έπεφταν σαν την βροχή. Κάπου το 2015 – 2016 όταν περικόπηκαν οι δημόσιες παροχές και οι συντάξεις, ο κόσμος συνειδητοποίησε τις ανάγκες του, αλλά δεν είχε λεφτά, του τα έπαιρνε το κράτος, επίσης δεν είχε την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε ώστε να επενδύσει ή να πούμε να στερηθεί από τα καθημερινά για να αγοράσει ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Γιατί κακά τα ψέματα, αν ξέρεις τι θέλεις και τον ρόλο των ανθρώπων που έχεις να κάνεις, δεν πέφτεις σαν τυφλόμυγα σε ό,τιδήποτε και χαίρεσαι. Προσπαθείς να δεις το περιβάλλον σου και να κάνεις κατάλληλες επιλογές.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Φρανκφούρτη Μάϊν

Σήμερα η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ μεριμνά ακολουθώντας αυστηρούς κανονισμούς που έρχονται από την EIOPA για την προστασία των ληπτών της ασφάλισης, των ασφαλισμένων και των δικαιούχων απαιτήσεων από ασφάλιση,την ομαλή λειτουργία της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε αυτήν. Στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, καθώς και στις χώρες όπου τυχόν δραστηριοποιούνται οι ελληνικές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Η ΤτΕ ασκεί ροληπτική εποπτεία στις (αντ)ασφαλιστικές  με έδρα στην Ελλάδα για το σύνολο των ασφαλίσεων που συνάπτουν στην Ελλάδα και στα κράτη-μέλη της ΕΕ, είτε με καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης (μέσω υποκαταστημάτων) είτε με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ), προληπτική εποπτεία επί των αλλοδαπών (αντ)ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα σε τρίτες χώρες (εκτός της ΕΕ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος. Εποπτεία επί των δικτύων και των πρακτικών διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων που διατίθενται από ελληνικές επιχειρήσεις είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.  Εποπτεία της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τα έγγραφα βασικών πληροφοριών που αφορούν σε επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση. Παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους εγχώριους κανόνες γενικού συμφέροντος των υποκαταστημάτων και ΕΠΥ των (αντ)ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με έδρα στην ΕΕ, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές των κρατών-μελών καταγωγής τους.

Η πορεία του κλάδου από το 2010 μέχρι σήμερα είναι καλή σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα. Αν και για να τα πούμε όλα, αρκετοί από το κλάδο ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος περισσότερα σε ό,τι αφορά τους προληπτικούς ελέγχους για να μπορέσεουν όλοι να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Οι απαιτήσεις για την αντιμετώπιση των ΕΠΥ είναι μεγαλύτερες καθώς αν και η ΤτΕ ασκεί προληπτικούς ελέγχους, αν οι ΕΠΥ που έκλεισαν είχαν πρόβλημα, οι ανακοινώσεις βγήκαν μετά τα λουκέτα, με τους ασφαλισμένους να μένουν ξεκρέμαστοι.

Ενας χρόνος ακόμα μένει πριν την μεγάλη γιορτή αυστηρής εποπτείας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*