Συστρατεύονται για την «επόμενη μέρα» οι διαμεσολαβούντες

Όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά παρουσιάστηκαν, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν σε ημερίδα με θέμα “η ασφαλιστική διαμεσολάβηση σε κρίσιμο σταυροδρόμι” που διοργανώθηκε χτες το απόγευμα από την ΕΑΔΕ και το ΕΕΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η προσέλευση των διαμεσολαβούντων ασφαλιστών στην εκδήλωση ήταν τόσο εντυπωσιακή που η παρουσία τους γέμισε  την αίθουσα του ξενοδοχείου. 

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, Γενικός Γραματέας ΕΕΑ, τόνισε ότι η αγορά σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά έχει και ευκαιρίες. Κάποια από τα προβλήματα είναι  έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση των απευθείας πωλήσεων από τις εταιρείες, ενώ κάποια από τα θετικά είναι ο μεγάλος αριθμός των ανασφάλιστων ο οποίος αναμένεται να μειωθεί, τα νοσοκομειακά προγράμματα και η ασφάλιση κατοικιών που έχουν προοπτικές και οι νέες μορφές ασφάλισης που εμφανίζονται στην αγορά.

Ο Α. Ραφαηλίδης, πρόεδρος ΕΑΔΕ, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα βρίσκεται στην 6η συνεχόμενη χρονιά κρίσης η οποία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά, η πίτα της οποίας συνεχώς συρρικνώνεται. Επιπλέον νέα κανάλια διανομής εμφανίζονται με την εποπτική αρχή να προσπαθεί να θέσει τους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί όμως που, πρέπει να μπουν σύμφωνα με τον κ. Ραφαηλίδη δεν πρέπει να είναι κοστοβόροι.

Στη συνέχεια ο Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος ΕΑΕΕ, είπε ότι η αγορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου η μία κατεύθυνση είναι να δούμε που βρισκόμαστε και να στοχεύσουμε προς το μέλλον και η δεύτερη είναι η κατεύθυνση της αδράνειας και της υπεράσπισης της υφιστάμενης κατάστασης. Επίσης τόνισε ότι στο έλλειμμα κοινωνικού κράτους που δημιουργεί η κρίση, πρέπει να παίξει εξισορροπητικό ρόλο η ασφαλιστική αγορά.

Η Μ. Αντωνάκη γενική διευθύντρια ΕΑΕΕ, μίλησε για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά η οποία αν και στάθηκε καλά απέναντι στην κρίση, ωστόσο σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα υπήρχε η πεποίθηση ότι πρέπει να προστατευθεί ο καταναλωτής. Για τη Solvency 2 είπε οτι μάλλον θα εφαρμοστεί το 2016, ενώ για τις συντάξεις ο διάλογος είναι ανοιχτός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Δ. Ζορμπάς πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου, τόνισε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2010, αλλά ο φορέας είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ότι είχε έσοδα 170 εκατ. ευρώ από εισφορές, αλλά έπρεπε να πληρώσει περίπου 700 εκατ. λόγω ανακληθεισών αδειών. Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα έχει περιοριστεί κατά 200 εκατ. στα 424 εκατ. ευρώ.
Για τα ανασφάλιστα οχήματα προέβλεψε ότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν λόγω και της συνδρομής των ελέγχων της τροχαίας που είναι περίπου 12.500 ημερησίως.

Ο Τ. Κασκαρέλης, CEO, της Υδρογείου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης με τους ανέργους και τα λουκέτα 16-17 ασφαλιστικών τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε ότι η λύση στην κρίση δεν είναι η συνεχής μείωση των τιμολογίων, η οποία απαξιώνει σιγά σιγά την αγορά, αλλά η παροχή αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών που δίνουν αξία στους ίδιους τους ασφαλιστές και τους πελάτες τους.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*