Η ιδιωτική ασφάλιση, μοναδική σταθερά

Η αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, τους πρώτους τουλάχιστον μήνες του 2013. Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ξεκαθάρισε ως ένα βαθμό τις προτεραιότητες της πολιτείας, ωστόσο κίνδυνοι ελλοχεύουν για την συνολική πορεία της χώρας λόγω των δυσκολιών που εντοπίζονται στην εφαρμογή του προγράμματος και την πολιτική αστάθεια. Παράλληλα η ύφεση κορυφώνεται και τα οικονομικά βάρη στο μέσο έλληνα καταναλωτή πολλαπλασιάζονται. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι ασφαλιστές έχουν κάθε λόγο να επιμένουν στην πώληση «σιγουριάς και εξασφάλισης».

Το ασφαλιστικό προϊόν, η ασφαλιστική κάλυψη οποιουδήποτε κινδύνου, εξακολουθεί να παραμένει ο μοναδική σταθερά σε ένα πλήρως μεταβαλλόμενο κόσμο. Αυτή η μοναδική αλήθεια που την γνωρίζουν καλά οι ασφαλιστές θα πρέπει να γίνει κτήμα και συνείδηση του μέσου Έλληνα καταναλωτή.

Και αυτό μπορεί να το καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένας επαγγελματίας ασφαλιστής που τον διακρίνουν οι αρχές της αξιοπιστίας της φερεγγυότητας  της συνέπειας έργων και λόγων.

Ο καταναλωτής σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από την ασφαλιστική κάλυψη αυτή την ελάχιστη ενδεχομένως κάλυψη που μπορεί να αποκτήσει. Συνεπώς θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα του παρασχεθεί όταν κάποια στιγμή δυστυχώς γι αυτόν θα την έχει ανάγκη. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το όραμα όλων μας και του ασφαλισμένου για το 2013 σε ότι αφορά την ασφαλιστική αγορά.

Αναγνωρίζουμε ότι σε συνθήκες κρίσης είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλισθούν ομαλοί ρυθμοί χρηματοδότησης και λειτουργίας όμως πρέπει πάση θυσία ο ασφαλιστικός κλάδος να το καταφέρει, με την συμβολή όλων.

Δεν περισσεύει κανείς, όμως είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορούμε να ζούμε όπως παλιά. Προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα μίας ποιοτικής εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών όλοι θα προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες (ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εργαζόμενοι, διευθυντικά στελέχη).

Αποφασιστικός στην υλοποίηση του «οράματος» μιας υγιούς ασφαλιστικής αγοράς είναι και ο ρόλος της πολιτείας της και πρωτίστως της εποπτικής αρχής.

Το 2013 θα μπορούσε να ήταν έτος πλήρους εξυγίανσης της αγοράς. Δεν αναφέρομαι σε λουκέτα, αναφέρομαι σε σταθερές στρατηγικές εξυγίανσης της αγοράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση εκτός των άλλων είναι και ευκαιρία για μία νέα υγιή ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία θα βάλει τέλος στον εφιάλτη των ανακλήσεων αδειών λειτουργίας. Τέλος, το 2013 είναι ευκαιρία να αποφασίσουν και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Γνωριζόμαστε όλοι σε αυτόν τον τόπο. Όμως στις σύνθετες και αντίξοες συνθήκες ο κάθε ένας αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν και αυτοί να επιλέξουν εάν θα ακολουθήσουν αυτούς που έχουν υψηλά οράματα για την ελληνική ασφαλιστική αγορά ή όσους «μηχανεύονται» τρόπους παράκαμψης τους.

* O κ. Π. Δημητρίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος στη Generali

Πηγή: Broker’s Time (ΣΕΜΑ), Τεύχος 34 / Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012