Gallagher Re: Τα αντιπλημμυρικά έργα έσωσαν την Ευρώπη

Ελενα Ερμείδου

Το φαινόμενο της συνεχούς μετάπτωσης του καιρού στην Ευρώπη και των αυξανόμενων πλημμύρων παρακολουθεί η Gallagher Re, αναφέροντας στην έκθεση της ότι οι τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη μπορεί να κοστίσουν στους ασφαλιστές μέχρι και 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην έκθεση της προσθέτει ότι σημαντικότατο ρόλο στον περιορισμό των απωλειών έπαιξαν τα πρόσφατα αντιπλημμυρικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη.

Μεταξύ 2,0 και 3,0 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κυμανθούν οι ασφαλισμένες απώλειες από τις σοβαρές πλημμύρες που προκάλεσαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη.

Οι τελευταίες πλημμύρες προκάλεσαν προβλήματα στην Πολωνία , την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία.

Έκθεση της Gallagher Re αναφέρει ότι οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα  να χάσουν την ζωή τους 24 άτομα. Δέκα άτομα στην Πολωνία, 7 στη Ρουμανία, 4 στην Τσεχική Δημοκρατία και 3 στην Αυστρία. Εκατοντάδες άτομα διασώθηκαν από την Εκατοντάδες άτομα απεγκλώβησαν τα μέσα διάσωσης από την άνοδο των υδάτων, ενώ χιλιάδες άλλοι για να σωθούν έφυγαν από τα σπίτια τους.

Οι πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε οικιστικά ακίνητα και εμπορικά ακίνητα, οχήματα, υποδομές και αγροτικές επιχειρήσεις.

Η European Severe Weather Database (ESWD) κατέγραψε πάνω από 1.120 περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων από τις 11 Σεπτεμβρίου.

Στο απόγειο των πλημμυρών, περίπου 300.000 ασφαλισμένοι έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πάνω από 300 χιλιοστά στην Τσεχία και την Αυστρία

Σε περιοχές της Αυστρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, η συνολική βροχόπτωση έφτασε ή ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά (11,8 ίντσες), ενώ αρκετοί σταθμοί στη νοτιοδυτική Πολωνία κατέγραψαν πάνω από 150 χιλιοστά (6 ίντσες) σε διάστημα 24 ωρών.

Τα μοντέλα πρόβλεψης καιρικών συνθηκών είχαν ήδη προβλέψει το συμβάν και είχαν ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις. Το συμβάν είχε προβλεφθεί καλά από τα καιρικά μοντέλα και δημόσιες προειδοποιήσεις εκδόθηκαν μέρες πριν από τις πιο έντονες βροχοπτώσεις. Καθοριστικό ρόλο στην μείωση των απωλειών έπαιξαν οι πρόσφατες πρόσθετε επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα  που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες  

Ο Gallagher Re η οποία εξαγόρασε την WTW και παρακολουθεί το φαινόμενο των εκτεταμένων πλημμύρων στην κεντρική Ευρώπη τονίζει ότι τα συμβάντα αυτά ενδεχομένως να καταστούν από τα πιο δαπανηρά συμβάντα που έχουν καταγραφεί σε αυτό το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.