Το «ευρωπαϊκό» όραμα του ΣΕΜΑ και τα σταθερά βήματα της διοίκησής του

του Λάμπρου Ρόδη 

Έξι μήνες πριν, το Φεβρουάριο του 2024, το «IW» είχε φιλοξενήσει μια εφ` όλη της ύλης συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) κ. Μιχάλη Τζωρτζώρη, όπου – μεταξύ άλλων – είχε ξεκάθαρο από τον δυναμικό πρόεδρο το όραμά τους για μια στενή συνεργασία με την πολιτεία που στόχο είχε οι μεσίτες ασφαλίσεων να έχουν ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο!

Ο ίδιος, ως υπέρμαχος μιας νέας διευρυμένης αντίληψης για την συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης, και πάντοτε  με την σύμφωνη γνώμη του ΔΣ, συνεχίζει με σταθερά βήματα αυτή την συντονισμένη προσπάθεια με σαφείς στόχους και προσανατολισμό προκειμένου να επέλθουν οι ουσιαστικές αλλαγές που θα αποδώσουν υπεραξία στην αγορά και σε όσους συντελούν σε αυτή επαγγελματικά. 

Στόχος του ΣΕΜΑ είναι η σταδιακή αλλά αναγκαία μετάβαση σε μια νέα εποχή όπου η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα θα συνεισφέρει στην συλλογική πρόοδο του κράτους και της κοινωνίας συγκλίνοντας ταυτόχρονα με τα όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Μια πρόσφατη κατάκτηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση της Εποπτικής Αρχής (Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)/Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ), που εκφράζει προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) την απαίτηση να εφαρμοστεί ο αγγλικός όρος «BROKER» αποκλειστικά για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές που έχουν την ιδιότητα του Μεσίτη Ασφαλίσεων και για καμιά άλλη από τις κατηγορίες διαμεσολαβητών.

Πρόκειται αναμφίβολα μια θεσμική επιτυχία, την οποία καρπώνεται η Διοίκηση του ΣΕΜΑ, προκειμένου να σταματήσει η σύγχυση των καταναλωτών.  Ο επόμενος στόχος; Η κατοχύρωσης  του  σήματος υπηρεσιών «Μεσίτες Ασφαλίσεων – Insurance Brokers»,  μια εξίσου σημαντική θεσμική κατοχύρωση στον κλάδο της διαμεσολάβησης.