Δημογραφικό & Στέγαση: Άγνωστοι παράμετροι για δύο σοβαρά θέματα

Κοινός στόχος όλων, έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η πολιτική για την ασφαλιστική βιομηχανία να μην ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά επίσης να προάγει την κοινωνική ευημερία, την οικονομική σταθερότητα και τη δικαιοσύνη.

Υπό αυτό το πρίσμα, το φετινό Insurance Conference ανέλυσε όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή στο συνέδριο έγινε με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex.

Παρουσίαση έρευνας με τίτλο: «Δημογραφικό & Στέγαση» έκανε η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις.

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω. Δεν θα εξαλειφθεί ποτέ και σίγουρα υπάρχει μια περιφερειακή διάσταση που επιβάλλει συγκεκριμένες πολιτικές.

Για να είμαστε 10 εκατομμύρια το 2050 θα πρέπει να ενσωματώνουμε 30.000 μετανάστες κατ’ έτος.

Bάσει των συνολικών αναφορών οι δύο μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον των Ελλήνων είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας και η μείωση του πληθυσμού.

Η μεγαλύτερη μεταβολή του πληθυσμού παρουσιάζεται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά στη στέγαση, σε απόλυτους αριθμούς, το μέσο μηνιαίο στεγαστικό κόστος στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 400 ευρώ χωρίς στεγαστικό δάνειο και στα 600 ευρώ με στεγαστικό δάνειο.  Το μέσο ποσοστό κάλυψης του κόστους στέγασης ως προς το εισόδημα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 28% χωρίς στεγαστικό δάνειο (2ο χειρότερο, ανάμεσα στις 11 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης )και αυξάνεται στο 32% με στεγαστικό δάνειο (3ο χειρότερο).