Όλα όσα ακούστηκαν στην 24η Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στην Ύδρα

Με πάνω από 360 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και 17 χώρες του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στην Ύδρα. 

Tο Insurance & Reinsurance Meeting αποτελεί θεσμό για τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κόσμο, καθώς δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν συζητήσεις για καίρια θέματα της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς, να ανταλλάξουν απόψεις και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη συνεργασιών.

Το παρών στη φετινή Συνάντηση έδωσαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Νίκος Μυλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωνσταντίνος Μεγαρίτης, Υποδιοικητής ΕΦΚΑ και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στο πλαίσιο της 24ης συνάντησης Ασφαλιστών Αντασφαλιστών πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνας Μιχαηλίδου με τον Πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΕΕ, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς και η ανάγκη της μείωσης του κενού προστασίας προς όφελος των πολιτών.

Το συνεδριακό μέρος του Meeting ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ο οποίος εστίασε στους κύριους τομείς όπου υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο κενό προστασίας στην Ελλάδα, δηλαδή στην υγεία, τις φυσικές καταστροφές και την προαιρετική συνταξιοδοτική αποταμίευση. Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι πολίτες είναι ασφαλισμένοι στο 1/3 – 1/4 του ευρωπαϊκού μέσου όρου και άρα το ζήτημα το κενού ασφαλιστικής προστασίας είναι πολύ εντονότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε πρόσθετη ασφάλεια από τον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα και αυτό ισχύει σε κάθε χώρα, δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. Η ασφαλιστική αγορά είναι αξιόπιστη, έχει εμπειρία, δυνατότητες και τους σωστούς ανθρώπους για να κάνουν τη δουλειά.», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Η επίτιμη προσκεκλημένη της Συνάντησης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κράτος και οι πολίτες, και στις οποίες η ασφαλιστική αγορά μπορεί να συμβάλει με λύσεις προς όφελος των πολιτών. «Αναγνωρίζουμε το ρόλο και την ανάγκη της ιδιωτικής ασφάλισης για τη βιωσιμότητα της οικονομίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Με πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, ενισχύουμε τη συμβολή της, γεφυρώνουμε το κενό προστασίας και ισχυροποιούμε την οικονομική ανθεκτικότητα. Δίνοντας κίνητρα για τις ασφαλίσεις υγείας και τη συμπληρωματική αποταμίευση, ενδυναμώνουμε τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία. Αλλά και με εποικοδομητικές συνέργειες, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε ένα πλάνο που ωφελεί όλους και κυρίως τους πολίτες»., δήλωσε η Υπουργός.

Η πρώτη συνεδριακή ενότητα της διοργάνωσης ήταν αφιερωμένη στο κενό ασφαλιστικής προστασίας στους τομείς της υγείας, των φυσικών καταστροφών και της κυβερνοασφάλισης. Συμμετείχαν οι κ. Willem Van Duin, f. BoD Chairman, Achmea group, Ivo Menzinger, Head Europe, Middle East & Africa, Managing Director, Public Sector Solutions, Swiss Re και Dominik Bark, Head of Financial Lines – EMEA, AIG Europe SA. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Οι ομιλητές εστίασαν στο ασφαλιστικό κενό στους τομείς της υγείας, των φυσικών καταστροφών και της κυβερνοασφάλισης, αναφέροντας στοιχεία που καταδεικνύουν πως η χώρα μας είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους. Τόνισαν ότι χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα και στους τρεις τομείς και αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο οι συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος της λύσης του κενού προστασίας.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ τριών επικεφαλής ασφαλιστικών εταιριών – μελών της ΕΑΕΕ, με θέμα τις προκλήσεις και τις εξελίξεις του κλάδου στην Ελλάδα. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Φιλίππα Μιχάλη, Πρόεδρος ΔΣ και CEO, ΝΝ Hellas, Γιάννης Καντώρος, CEO, Interamerican group και Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος, HDI Global SE, Hellas, με συντονίστρια την κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση αναφέρθηκαν στο ζήτημα της περιορισμένης ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα και την ανάγκη λήψης μέτρων και θέσπισης κινήτρων τα οποία θα ενθαρρύνουν περισσότερους πολίτες να ασφαλιστούν. Η στενή συνεργασία με την Πολιτεία είναι απαραίτητη προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουν ήδη γίνει βήματα όπως η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που τις ασφαλίζουν για φυσικές καταστροφές αλλά χρειάζονται και άλλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τη Συνάντηση στήριξαν οι χορηγοί των εκδηλώσεων AON Greece Reinsurance Solutions, Carpenter Turner SA, Eurolife FFH, Howden και SRS Group of Companies, η οποία χορήγησε και το δώρο της διοργάνωσης, καθώς και η Ιnteramerican με την παροχή ασθενοφόρου και η ERGO με την ασφάλιση αστικής ευθύνης της διοργάνωσης.