Σημάδια ψυχικής εξάντλησης

Σας έχει συμβεί ποτέ, ενώ νιώθετε ξεκούραστοι σωματικά, να μην έχετε καμία διάθεση να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να αδράξετε τη μέρα σας; Να αισθάνεστε ψυχικά εξαντλημένοι και εντελώς αντιπαραγωγικοί; 

Η ψυχική εξάντληση έχει συμπεριληφθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «σύνδρομο burnout». Το “burnout” αναφέρεται κυρίως στην επαγγελματική εξουθένωση, αλλά πολλές φορές –και όχι λανθασμένα– ο όρος χρησιμοποιείται και για κάποιον που είναι εξουθενωμένος στην καθημερινότητά του. Η πίεση και το στρες, η ανάληψη όλο και μεγαλύτερων ευθυνών, οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, οι πολλές ώρες εργασίας, χωρίς άδειες ή διαλείμματα, μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχική εξάντληση.

Ο τρόπος που εμφανίζεται η ψυχική εξάντληση ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τη συνθήκη την οποία βιώνει. Το σίγουρο είναι ότι επηρεάζεται όλη η καθημερινότητα του ατόμου, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό. Οι πιο συχνά καταγεγραμμένες αιτίες της ψυχικής εξάντλησης είναι:

  • Εργασία υπό πίεση: Όταν τα άτομα εργάζονται χωρίς να τηρείται το προβλεπόμενο ωράριο, οι βάρδιες, τα ρεπό και οι άδειες, πιέζονται τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Την περίοδο του Covid, τα άτομα με ψυχική εξάντληση ήταν κυρίως επαγγελματίες υγείας.
  • Η άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια: Οι απαιτήσεις που έχει η φροντίδα ενός μωρού, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις, οδηγούν συχνά σε ψυχική εξάντληση, που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε επιλόχειο κατάθλιψη.
  • Οικονομικές δυσκολίες
  • Πένθος
  • Διαζύγιο
  • Προβλήματα υγείας κ.ο.κ.

Πώς γίνεται αντιληπτή η ψυχική εξάντληση

Το σώμα μας έχει την τάση να μιλάει και να μαρτυράει τις ανάγκες του, αρκεί να είναι κάποιος σε θέση να προσέξει τα σημάδια και να κινηθεί κατάλληλα. 

Συνήθως, τα άτομα με ψυχική εξάντληση παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, θέλουν να κοιμούνται πολλές ώρες, οι οποίες δεν είναι ποτέ αρκετές. Έχουν όμως καταγραφεί και περιπτώσεις ατόμων με μεγάλες περιόδους αγρυπνίας μέσα στη νύχτα και δυσκολία να κοιμηθούν. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ