H Generali συμβουλεύει: Burnout. Συμπτώματα, αντιμετώπιση & πρόληψη

Κατά καιρούς, όλοι μας μπορεί να νιώσουμε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια. Ωστόσο, ο όρος «εργασιακή εξουθένωση» («burnout») δηλώνει τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που προκαλεί το εργασιακό στρες.

Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε την εργασιακή εξουθένωση στα φαινόμενα που σχετίζονται με την απασχόληση, περιγράφοντάς την ως αποτέλεσμα «χρόνιου στρες στον χώρο εργασίας που δεν είναι υπό έλεγχο».

Τα 3 κυριότερα συμπτώματα εργασιακής εξουθένωση είναι τα εξής:

  • Αίσθημα έντονης κόπωσης και εξάντλησης
  • Αυξημένη ψυχική αποστασιοποίηση από τη δουλειά, αρνητικά ή κυνικά αισθήματα για τη δουλειά
  • Μειωμένη αποτελεσματικότητα στην εργασία

 

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισής της έχει αυξηθεί. Σε αυτό έχει συμβάλει και η πανδημία, καθώς το κλείσιμο των γραφείων και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις κλόνισαν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και μετέβαλαν το εργασιακό περιβάλλον των ανθρώπων.

 

Όπως συμβαίνει με κάθε ασθένεια ή πάθηση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι μέτρα πρόληψης μπορούμε να λάβουμε. Όσον αφορά την εργασιακή εξουθένωση, χρειάζεται να προσέχουμε περισσότερο πώς επηρεάζει η δουλειά την υγεία μας. Διαβάστε παρακάτω τις στρατηγικές για να εντοπίσετε τα πρώιμα σημάδια της εργασιακής εξουθένωσης, καθώς και οδηγίες αντιμετώπισης αν εκδηλώσετε συμπτώματα.

 

Περισσότερα στο generali.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*