25 χώρες “παράδεισοι” για συνταξιούχους

Το δημογραφικό πρόβλημα δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους οργανισμούς και τις κοινωνικές ομάδες που ασχολούνται με ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό. Με το ένα τρίτο του κόσμου να αναμένεται να είναι 65 ετών και άνω μέχρι το 2050, πρκύπτει το ζήτημα πόσο καλά είναι έτοιμες οι χώρες να διαχειριστούν ένα μεγάλο κύμα συνταξιούχων στο μέλλον.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κράτη που είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένα από άλλα, έχοντας δημιουργήσει υποστηρικτικά και ευνοϊκά περιβάλλοντα συνταξιοδότησης. Η εταιρεία διαχείρισης πλούτου Natixis ανέλυσε 44 έθνη σε τέσσερις κύριες κατηγορίες που επηρεάζουν την ικανότητα των κατοίκων τους να συνταξιοδοτούνται με καλούς όρους.

Από τις χώρες που αναλύθηκαν για τις καλύτερες συνθήκες συνταξιοδότησης στο πλαίσιο του στον Παγκόσμιο Δείκτη Συνταξιοδότησης 2023 της Natixis, παρακάτω παρατίθενται οι 25 κορυφαίες.

Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση;

Η Νορβηγία κατατάσσεται πρώτη ως η καλύτερη χώρα για συνταξιοδότηση σε αυτή τη μελέτη, βοηθούμενη από τις κορυφαίες βαθμολογίες που πέτυχε στις κατηγορίες της Υγεία και της Υλικής Ευημερίας.

Όσον αφορά τις μετρήσεις υγείας, η Νορβηγία ήταν μια από τις λίγες χώρες που είδαν το προσδόκιμο ζωής να βελτιώνεται παρά την πανδημία. Τώρα βρίσκεται στα 83,3 χρόνια, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δείκτη (Καναδάς, Αυστρία, ΗΠΑ) που είδαν το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται πρόσφατα λόγω του υψηλότερου ποσοστού θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για λόγους ευημερίας, το τρέχον χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Νορβηγίας (3,8%) μειώνει την πίεση στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης.

Μάλιστα, η Νορβηγία μαζί με τις επόμενες τρεις πρώτες χώρες (Ελβετία, Ισλανδία και Ιρλανδία) διατηρούν όλες τις βαθμολογίες τους από πέρυσι, μαζί με την Εσθονία, η οποία βρίσκεται στην 25η θέση. Κάθε άλλη χώρα κέρδισε ή έχασε μια θέση όπως φαίνεται παρακάτω.

Με πληροφορίες από το VISUAL CAPITALIST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*