Κορυφαίοι κίνδυνοι το 2024

Ποιο είναι το παγκόσμιο τοπίο κινδύνου για το 2024;

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ρεκόρ οδηγούν σε ολοένα και πιο επιβλαβείς επιπτώσεις για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, το κόστος ζωής δυσκολεύει την καθημερινότητά τους και η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή υπάρχει κίνδυνος να να διευρυνθεί.

Εν τω μεταξύ, το 2024 αναμένεται να είναι η χρονιά των… εκλογών, με 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίζουν σε 60 συνολικά χώρες. Θα είναι υπάρξουν άραγε μεγάλες απειλές όπως η παραπληροφόρηση και η πόλωση καθώς ο κόσμος οδεύει προς τις κάλπες;

Το infographic αποτυπώνει τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2024, με βάση την ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Παγκόσμιο προφίλ κινδύνου το 2024

Ακολουθούν οι 20 κορυφαίοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, βάσει της έρευνας ανάμεσα σε 1.490 ηγέτες χωρών.

Ζητήθηκε από τους ηγέτες να επιλέξουν έως και πέντε κινδύνους που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υλική κρίση σε παγκόσμια κλίμακα το 2024:

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σύμφωνα με τους ηγέτες που συμμετείχαν στην έρευνα. Κατατάσσεται επίσης στη δεύτερη θέση συνολικά ως προς τη σοβαρότητα κινδύνου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι παγκόσμιες οικονομίες είναι ευρέως απροετοίμαστες για τις συνέπειες τέτοιου είδους καιρικών συνθηκών, όπως μεγάλης κλίμακας ζημιές σε υποδομές. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι δυνητικά μη αναστρέψιμες αλλαγές στον πλανήτη θα μπορούσαν να σημειωθούν μέχρι τη δεκαετία του 2030, εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η παραπληροφόρηση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος, ο οποίος θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να βαθύνει τις πολιτικές διαφορές. Έχει επίσης τη δυνατότητα να υπονομεύσει τις εκλογές παγκοσμίως, οι οποίες θα διεξαχθούν φέτος στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ινδία, το Μεξικό και δεκάδες άλλες χώρες.

Η απειλή της παραπληροφόρησης είναι ιδιαίτερα σαφής δεδομένης της προόδου στο περιεχόμενο που δημιουργείται από AI. Κατατάσσεται στην πρώτη θέση συνολικά ως προς τη σοβαρότητα του κινδύνου σε όλη τη λίστα.

Αλληλένδετος με την παραπληροφόρηση είναι ο κίνδυνος της κοινωνικής πόλωσης. Στη μετά την πανδημία εποχή, οι πολιτικές διαφορές έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και της έλλειψης οικονομικών ευκαιριών.

Επιπλέον, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει σοβαρά τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων και η πρόσφατη επίθεση στον Λίβανο εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ξέσπασμα ενός ευρύτερου πολέμου. Η κλιμάκωση των διακρατικών ένοπλων συγκρούσεων κατατάσσεται ως ο όγδοος υψηλότερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2024 και ο πέμπτος πιο σοβαρός.

Μελλοντικοί παγκόσμιοι κίνδυνοι

Πώς θα μεταμορφωθούν οι παγκόσμιοι κίνδυνοι την επόμενη δεκαετία;

Μέχρι το 2034, οι ηγέτες που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα είναι πιο ανησυχητικοί, αποτελώντας πέντε από τους 10 κορυφαίους κινδύνους, ανάλογα με τη σοβαρότητα:

2034 Ranking Risk Category
1 Extreme weather events Environmental
2 Critical change to Earth systems Environmental
3 Biodiversity loss and ecosystem collapse Environmental
4 Natural resource shortages Environmental
5 Misinformation and disinformation Technological
6 Adverse outcomes of AI technologies Technological
7 Involuntary migration Societal
8 Cyber insecurity Technological
9 Societal polarization Societal
10 Pollution Environmental

Οι τεχνολογικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την παραπληροφόρησης και τα αρνητικά αποτελέσματα των τεχνολογιών ΑΙ παραμένουν επίσης αρκετά υψηλά.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική για την κοινωνία, παρουσιάζοντας κάποιους υπαρξιακούς κινδύνους λόγω του ρόλου της ως «πολλαπλασιαστής δύναμης», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει την επίδραση των στρατιωτικών συστημάτων μιας χώρας, της ανάλυσης δεδομένων και άλλων δυνατοτήτων.

Από μια ευρύτερη προοπτική, βασικές διαρθρωτικές δυνάμεις επηρεάζουν τους παγκόσμιους κινδύνους που εξετάζουν το μέλλον. Περιλαμβάνουν την τεχνολογική επιτάχυνση, την κλιματική αλλαγή, τις αλλαγές στη γεωπολιτική δύναμη και το διευρυνόμενο δημογραφικό χάσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*