H Μαριάννα Πολιτοπούλου στο ΔΣ της ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

Η ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Ε.Β.Ε., ηγετική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων με σημαντική και διαρκώς αυξανόμενη διεθνή παρουσία, ανακοινώνει τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της, σε συνέχεια της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε χθες, 20/12/2023.

Οπως επισημαίνει η εταιρία, η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο Σαράντη, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής με ισχυρές προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει να καθιερώσει ένα νέο δυναμικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα και τη διαφάνεια του Ομίλου, την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικής του ανάπτυξης, καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους ανθρώπους του. Η νέα σύνθεσή του αντικατοπτρίζει το μέγεθος και την πολυδιάστατη δραστηριότητα της εταιρείας με μέλη των οποίων η πολυετής εμπειρία σε θέσεις ευθύνης σε κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, καθώς και η βαθιά τους γνώση σχετικά με τους κλάδους δραστηριοποίησης του Ομίλου, θα συμβάλουν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων του.

Ειδικότερα, ο Όμιλος Σαράντη καλωσορίζει στην ηγεσία του τον Μιχάλη Ήμελλο, τη Μαριάννα Πολιτοπούλου και την Αγγελική Σαμαρά, πρόσωπα με επιτυχημένη πορεία σε διευθυντικές θέσεις και ρόλους υψηλής ευθύνης. Εντάσσονται πλέον, στην ηγετική ομάδα του Ομίλου σαν Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά μέλη, συμπληρώνοντας την Ειρήνη Νικηφοράκη.

Ο Μιχάλης Ήμελλος έχει πολυετή εκτελεστική εμπειρία στην οικονομική διεύθυνση πολυεθνικών εταιρειών, στην ελεγκτική, καθώς και ως μη εκτελεστικό μέλος και οικονομικός σύμβουλος εταιρειών σε κλάδους όπως των καταναλωτικών αγαθών και της τεχνολογίας. Από το 2021 είναι μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Coca-Cola HBC Finance BV (εταιρεία χρηματοοικονομικής διαχείρισης του ομίλου Coca-Cola HBC), ενώ παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε private equity εταιρείες. Από το 2008 έως το 2021 ήταν μέλος της Coca-Cola HBC σε διάφορους ρόλους, εκ των οποίων 9 χρόνια ως Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, καθώς επίσης και ως μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος. Πριν τη θητεία του στην Coca-Cola HBC, εργάστηκε στην Xerox σε διάφορους ρόλους της οικονομικής διεύθυνσης, όπως M&A Director και Divisional Finance Director στα κεντρικά ευρωπαϊκά γραφεία της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεκίνησε την καριέρα του στον οικονομικό έλεγχο με την Ernst & Young. Λαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου.

H Μαριάννα Πολιτοπούλου (νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ), με μακρόχρονη επαγγελματική πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει αναλάβει ανώτατες διευθυντικές θέσεις και θέσεις Διευθύνουσας Συμβούλου σε μεγάλες εταιρίες μεταξύ άλλων, στις Honeywell Europe, EFG Eurobank, Inchcape Hellas Group, Credit Agricole Indosuez Luxembourg και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Διετέλεσε Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της NN Hellas και της NN Hellas Πρακτορειακής 2016-2022 και στη συνέχεια Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος και της Metlife και Πρόεδρος της Metlife ΑΕΔΑΚ. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό στρατηγικών ανάπτυξης, στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και στο μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου και της εταιρικής κουλτούρας των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάστηκε. Η Μαριάννα Πολιτοπούλου ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Αποδοχών.

 

Η Αγγελική Σαμαρά διαθέτει σημαντική ακαδημαϊκή εμπειρία στον τομέα της Λογιστικής, καθώς είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Λογιστικής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εκτός από τον τομέα της Λογιστικής, διαθέτει εκτενή εμπειρία και στην εποπτεία και στον ελέγχο. Είναι εμπειρογνώμονας που υπηρετεί σε διάφορα συμβούλια, όπως το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ) της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και της Επιτροπής Ποιοτικού Ελέγχου του ΣΟΕΛ, ή σε διάφορους κρατικούς φορείς. Η Αγγελική Σαμαρά ορίστηκε ανεξάρτητο μέλος τόσο της Επιτροπής Ελέγχου όσο και της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Αποδοχών.

Η άφιξη των νέων ανεξάρτητων μελών σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη διοίκηση του Ομίλου, καθώς αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην εναρμόνισή του με τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης δημιουργώντας υψηλή προστιθέμενη αξία για τον Όμιλο και τους μετόχους του. Με την ενίσχυση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Όμιλος Σαράντη είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Ο Κυριάκος Σαράντης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Σαράντη, δήλωσε σχετικά: «Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Σαράντη αντανακλά την ισχυρή δέσμευσή μας για υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης. Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με τις ισχυρές ηγετικές τους ικανότητες, φέρνουν σημαντική εμπειρία και γνώση ενισχύοντας το ανταγωνιστικό προφίλ του Ομίλου, ενώ εισερχόμαστε σε μια νέα φάση επιταχυνόμενης ανάπτυξης. Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Μιχάλη Ήμελλο, τη Μαριάννα Πολιτοπούλου και την Αγγελική Σαμαρά και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα».

Σημειώνεται ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τετραετή θητεία θα αποτελείται από 10 μέλη, τα τέσσερα από αυτά είναι ανεξάρτητα. Η σύνθεση αυτή θα διασφαλίσει την επαρκή εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων μερών του Ομίλου και θα ενισχύσει την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητά του.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου διαμορφώθηκε όπως φαίνεται παρακάτω:

1. Γρηγόριος Σαράντης, Πρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος
2. Κυριάκος Σαράντης, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
3. Ιωάννης Μπούρας, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
4. Χρήστος Βάρσος, Οικονομικός Διευθυντής, Εκτελεστικό Μέλος
5. Ευάγγελος Σιαρλής, Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκτελεστικό Μέλος
6. Κωνσταντίνος Ροζακέας, Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
7. Μιχάλης Ήμελλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
8. Μαριάννα Πολιτοπούλου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
9. Αγγελική Σαμαρά, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
10. Ειρήνη Νικηφοράκη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Τα ως άνω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, και την εγκεκριμένη Πολιτική Καταλληλότητας της Εταιρείας, τις προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 5 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει, περί επαρκούς εκπροσώπησης ανά φύλο και του συνολικού αριθμού των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αντίστοιχα. Επιπλέον, δεν συντρέχουν κωλύματα ή ασυμβίβαστα στο πρόσωπο των εκλεγέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ως προς τις όποιες σχετικές διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του εφαρμοζόμενου από την Εταιρεία Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ε.Σ.Ε.Δ. του Ιουνίου 2021), του Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας και της εγκεκριμένης Πολιτικής Καταλληλότητας της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*