Allianz: Τα οξύμωρα για το κλίμα

της Ελενας Ερμείδου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως σοβαρή απειλή, αλλά όλο και λιγότερες  γνώσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειές της, έχουν. Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Γνώσεων για το Κλίμα της Allianz, κατά μέσο όρο το 76,8% των ερωτηθέντων στη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ινδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και τις ΗΠΑ δηλώνουν ότι ανησυχούν για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη . Τα αποτελέσματα της έρευνα προκάλεσαν σοκ στην  Allianz η οποία διαπιστώνει ότι οι συνεχείς διαδηλώσεις, ενημερώσεις ή καμπάνιες για την κλιματική αλλαγή δεν πείθουν, οδηγώντας σε αντίθετα αποτελέσματα.

Οξύμωρο το ότι ο παράγοντας της υψηλής ανησυχίας που εκφράζουν οι πολίτες στον κόσμο για το κλίμα  δεν συμβαδίζει με το επίπεδο των γνώσεων τους: μόνο το 7,9% των ερωτηθέντων έχει υψηλό επίπεδο γνώσεων για το κλίμα. Αντίθετα, το ποσοστό 48,2% στο συνολικό δείγμα δεν έχει γνώσεις.

Χαμηλότατο το επίπεδο των γνώσεων στον κόσμο

Το επίπεδο των χαμηλών γνώσεων για το κλίμα συμβαδίζει με τις όλο και αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, μόνο το 50% των ερωτηθέντων γνώριζε τις απώλειες που θα προέλθουν από την άνοδο της θερμοκρασίας στη γη. Εάν, δηλαδή η  θερμοκρασία ανέβει πάνω από 1,5 βαθμούς κελσίου. Πριν από δύο χρόνια αυτό το ποσοστό ήταν ακόμα 67% στις πέντε χώρες που διεξήχθη  η έρευνα.  Και μόνο το 31% των ερωτηθέντων συνειδητοποιούσε  ότι είναι απαραίτητο να γίνουν ενέργειες για την  δραστική μείωση των εκπομπών.

Αυτά μεταξύ άλλων είναι τα βασικά ευρήματα της δεύτερης έρευνα της Allianz με τίτλο «Allianz Climate Literacy Survey» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και , και η οποία  διερευνά τα επίπεδα γνώσης του πληθυσμού πάνω στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, η Allianz ερεύνησε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων στη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ινδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στις αρχές Οκτωβρίου.

Κόπωση από τους συνεχείς βομβαρδισμούς 

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ludovic Subran, επικεφαλής επί των οικονομικών στην Allianz. «Πραγματικά σοκαριστήκαμε  από το χαμηλό επίπεδο παιδείας για το κλίμα το οποίο μειώνεται όλο περισσότερο. …Το θέμα είναι σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις, είτε πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα,  είτε νέα μέτρα  και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και διαδηλώσεις στους δρόμους…. . Αλλά, μπορεί αυτή η διαρκής παρουσία να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα…. Πολλοί φαίνεται να αντιδρούν στις καθημερινές ειδήσεις επιδεικνύοντας αδιαφορία ή άγνοια. Αυτή η περίοδος κλιματικής κόπωσης είναι ανησυχητική».