Κωνσταντίνος Λάμπρου: ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, επί των Επάλξεων

από την Ελενα Ερμείδου

Το συγγραφικό έργο του Κωνσταντίνου Λάμπρου «ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ …Επί των Επάλξεων» εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του Συνεργατικού Σχήματος «ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΣΥΝ. ΠΕ» επ’ ευκαιρία των οκτώ ετών από την ίδρυση του και την συμπλήρωση 50 ετών αδιάληπτης παρουσίας του συγγραφέα στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Στις 270 σελίδες του, ο Κωνσταντίνος Λάμπρου επιχειρεί να συνοψίσει τα 50 χρόνια αφοσίωσης του στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Τον αγώνα του στο πέρασμα του χρόνου, την αγωνία του, την δουλειά του με τους ανθρώπους.

Ο επιτυχημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής συναλλάσσεται με τα καθημερινά γεγονότα της κοινωνίας, μιλά με τους ανθρώπους, ακούει, προτείνει, είναι ανοικτός στην επικοινωνία, για αυτό και, αν χρειαστεί  επαναπροσδιορίζεται.

Όπως λέει και ο συγγραφέας, προλογίζοντας το έργο του «Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι θα ασκούσα ένα επάγγελμα χωρίς να έχω λόγο, άποψη αλλά και ευθύνη για αυτό»,

 Έτσι και το βιβλίο που θα πάρετε στα χέρια σας αφορμάται από γεγονότα της ασφαλιστικής καθημερινότητας, συγκεντρώνεται και εξετάζει ευρεία θέματα  επίκαιρα της εκάστοτε εποχής. Πραγματεύεται την πορεία του συγγραφέα στον χρόνο, κατ’ αναλογία με την επικαιρότητα της εποχής. Κάποια από αυτά τα θέματα, παραμένουν μέχρι σήμερα επίκαιρα Τα διαχρονικά προβλήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Τα προβλήματα αυτά που έρχονται από το παρελθόν.

«Είχα άποψη και έχω άποψη ότι όλοι μας πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη θέση για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα στον κλάδο μας και το θεσμό, αλλά και γενικότερα σε τι κοινωνία θέλουμε να ζούμε,…».

Το βιβλίο «ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ..επί των Επάλξεων» μπορεί να πει κανείς κάλλιστα ότι είναι μία ιδεολογική μαρτυρία. Οι φράσεις παραπέμπουν σε αισθητικές, ηθικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές πτυχές. Το έργο έχει σκοπό να αναδείξει μέσα από τους προβληματισμούς αυτούς τις αιτίες των προβλημάτων και να προτείνει λύσεις.

Πνεύμα βαθιά ανήσυχο, ο Κωνσταντίνος Λάμπρου με το συγκεκριμένο πόνημα θέλει να περάσει, στους συναδέλφους μηνύματα προβληματισμού, το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα το επάγγελμα να αναβαθμιστεί.

Ο Κωνσταντίνος Λάμπρου έθετε την άποψη του, την οποίαν υπερασπίζονταν διαχρονικά και με συνέπεια χωρίς να αποφεύγει την έκθεση από όποια θέση και αν βρέθηκε. Είτε ως απλός ασφαλιστής, είτε ως πρόεδρος του ΠΣΑΣ, είτε ως μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ και σήμερα ως αντιπρόεδρος του Συνεργατικού Σχήματος «ΠΑΝΟΡΜΟΣ» , ή ακόμα ως ένας απλός πολίτης.

Στο προλογικό τους σημείωμα μας υπενθυμίζει σε όλους εμάς, ότι τίποτα απολύτως δεν γράφτηκε κατά παραγγελία, ή από σκοπιμότητα και ότι τα αντίτυπα θα διανέμονται δωρεάν από το Συνεργατικό Σχήμα που ανέλαβε την χορηγία της πρώτης έκδοσης σε συνεταίρους, συναδέλφους και πάσα ενδιαφερόμενο.