Η αναγκαία μετάβαση της ασφάλισης από την ατομική προστασία στην κοινωνική αλληλεγγύη

του Μιχάλη Τζωρτζωρή*

Οι απρόβλεπτες επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος έχουν θέσει σε συναγερμό τον πλανήτη. Τα κράτη και οι κοινωνίες βρίσκονται σε επιφυλακή για τις άγνωστες, αλλά αναμενόμενα δυσμενείς εξελίξεις. Αντιμέτωπες με την απροσδιόριστη απειλή, οι κυβερνήσεις, επιτακτικά κινούμενες, καλούνται σε συνεργασία με κάθε αρμόδιο φορέα από την αγορά –και μέσα από μια προοπτική συντεταγμένης αντιμετώπισης και συμπόρευσης– να λάβουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.

Για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Οι μελέτες αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται με ρυθμό έως 20% μεγαλύτερο από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους. Οι περιβαλλοντικές καταστροφές δείχνουν αναπόφευκτες. Μοναδική λύση η πρόβλεψη, η πρόνοια, η λήψη μέτρων που θα περιορίσουν ή θα μειώσουν τις επιπτώσεις, με προσφιλέστερη δόκιμη προοπτική την ασφάλιση του πληθυσμού.

Η πρόσφατη καταστροφή στη Θεσσαλία, άλλωστε, ήρθε ως επιστέγασμα της δύσκολης περιόδου που βίωσε η χώρα με τις αλλεπάλληλες φωτιές σε όλη την επικράτεια. Σε έναν σύντομο απολογισμό, στη χώρα μας, φέτος, κάηκαν περίπου 1,75 εκατ. στρέμματα και κατατασσόμαστε μακράν πρώτοι μεταξύ των κρατών της ΕΕ, με δεύτερη την Ισπανία, με 0,85 εκατ. στρέμματα. 

Είναι εντυπωσιακό, συγκρίνοντας τους μέσους όρους των τελευταίων 15 ετών, το ότι παρατηρούμε αύξηση 420% των καμένων εκτάσεων!

Η ασφάλιση είναι μια βέβαιη, δοκιμασμένη και σταθερή δόκιμη επιλογή για να αντιμετωπίσουμε τους νέους μεγάλους κινδύνους που δημιουργούνται. Ως χώρα, βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο που πρέπει να εγκαταλείψουμε την έννοια της ατομικής προστασίας, οφείλουμε να κάνουμε μια αναγκαία και ουσιαστική μετάβαση. Κατανοώντας και μην παραβλέποντας το μέγεθος της απειλής, είναι αναγκαίο, ως λαός, να υιοθετήσουμε μια νέα σκέψη, που να αφορά την αμοιβαιότητα, την κοινωνική ευθύνη και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό μας. Να δομήσουμε, να επενδύσουμε και να στηριχθούμε σε αυτήν τη νέα αντίληψη ως σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.

Μέσω της ασφάλισης θα ενδυναμώσουμε τις υποδομές μας και θα διαμορφώσουμε μια κοινωνία ικανή να παρέχει καλύτερη φροντίδα, υγεία, προστασία και υποστήριξη στους πολίτες της. Θα δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη, όπου μικρές εισφορές όλων στηρίζουν όσους έχουν υποστεί ζημιές.

Η αλληλεγγύη υποδηλώνει ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις αποτελεσματικότερα. Με τη συνεισφορά όλων, θα δημιουργηθεί η υποδομή και θα καλλιεργηθεί η αντίληψη ενιαίας στήριξης της κοινωνίας, με έμφαση στους οικονομικά ασθενέστερους. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι ικανή να προσφέρει την αναζητούμενη υποδομή και να διαμορφώσει την απαραίτητη κοινωνική αντίληψη, ώστε οι άνθρωποι να ενδιαφέρονται για το καλό των συνανθρώπων τους. Αυτό είναι το σπουδαιότερο όφελος όλων. Σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε, καθώς έπονται δύσκολες περίοδοι και η προάσπιση της κοινωνικής ευημερίας αποτελεί αναγκαία συνθήκη.

Μέσω της ασφάλισης θα ενδυναμώσουμε τις υποδομές μας και θα διαμορφώσουμε μια κοινωνία ικανή να παρέχει καλύτερη φροντίδα, υγεία, προστασία και υποστήριξη στους πολίτες της. Θα δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη, όπου μικρές εισφορές όλων στηρίζουν όσους έχουν υποστεί ζημιές.

Εκτιμώ ότι είναι άμεση ανάγκη η Πολιτεία να ακούσει τις επιστημονικές, τεχνοκρατικές και κυρίως κοινωνικές εισηγήσεις μας. Να αλλάξει προσανατολισμό και να υιοθετήσει τις λύσεις που έχουν προταθεί. 

Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ έτοιμη να συνδράμει σε μια νέα πορεία. Όλοι έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τη χώρα μας, να φροντίσουμε το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και να συντελέσουμε σε ένα πιο φιλικό, πιο ανθρώπινο, πιο ανταποδοτικό κράτος προς τους πολίτες του.

*Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

(Από τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*