Ασφάλιση κατοικίας & μείωση στον ΕΝΦΙΑ: όσα πρέπει να ξέρουμε

Από το 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει μειωμένο φόρο για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους για τους κινδύνους του σεισμού, της πλημμύρας και της πυρκαγιάς. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών με ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα έχουν έκπτωση έως και 10% στον φόρο ιδιοκτησίας τους για το έτος 2023.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επωφεληθούμε της έκπτωσης;

Για να λάβουμε την έκπτωση θα πρέπει:

  • Το συμβόλαιο ασφάλισης κατοικίας να καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου. Ως αξία ακινήτου θεωρείται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου. Η αξία ανακατασκευής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εμπιστευτούμε έναν εξειδικευμένο ασφαλιστικό σύμβουλο, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια αστοχία που δεν θα μας επιτρέψει να επωφεληθούμε της μείωσης στο φόρο. Το ελάχιστο αυτό κόστος αναφέρεται στο νόμο που ψηφίστηκε, ωστόσο μπορεί να αναθεωρείται με υπουργική απόφαση.
  • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη τουλάχιστον για ένα τρίμηνο του 2023. Αν λόγου χάρη το ακίνητό μας είναι ασφαλισμένο μόνο για δύο μήνες, τότε δε δικαιούμαστε έκπτωση. Από το τρίμηνο και μετά υπολογίζεται αναλογικά η μείωση στο φόρο, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Πώς υπολογίζεται η έκπτωση που δικαιούμαστε στον ΕΝΦΙΑ;

Η έκπτωση υπολογίζεται αναλογικά με τη χρονική διάρκεια της ασφάλισης της κατοικίας μας. Συγκεκριμένα:

  • Η ετήσια ασφάλιση οδηγεί σε έκπτωση 10%.
  • Η εξάμηνη ασφάλιση οδηγεί σε έκπτωση 5%.
  • Η τρίμηνη ασφάλιση οδηγεί σε έκπτωση 2,5%.
  • Η δίμηνη ασφάλιση δεν οδηγεί σε κάποια έκπτωση.

Εξετάζοντας ένα πραγματικό παράδειγμα, αν πρέπει για το 2024 να καταβάλλουμε φόρο 300 ευρώ, εφόσον η κατοικία μας είναι ασφαλισμένη για όλο το 2023, θα εξοικονομήσουμε 30 ευρώ. Αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει 6 μήνες, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι15 ευρώ. Αντίστοιχα, αν η κάλυψη αφορά τρίμηνη περίοδο τότε το κέρδος μας θα είναι 7,5 ευρώ.  Όσο μεγαλύτερη, επομένως, είναι η χρονική διάρκεια της ασφάλισης, τόσο μεγαλύτερη και η έκπτωση που μπορούμε να λάβουμε.

Περισσότερα στο ERGO blog

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*