Infinity time. Digital generated

Uber, Airbnb, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέοι κίνδυνοι

της Ελενας Ερμείδου

Η ψηφιοποίηση της οικονομίας θα δημιουργήσει νέες μεγάλες ομάδες κινδύνου, ανοίγοντας ευκαιρίες για τους ασφαλιστές. Η παγκόσμια αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων –έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, στα 76 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021, σύμφωνα με την Swiss Re.

Η ψηφιακή τεχνολογία, ναι μεν έχει διευκολύνει τα επιχειρηματικά μοντέλα στην οικονομία διαμοιρασμού, τα οποία, δε,  έχουν προκαλέσει θεμελιώδεις αλλαγές στους κινδύνους. Ακολούθως, και στις υποχρεώσεις των ασφαλιστών και τις λύσεις μεταφοράς κινδύνων.

Νέα επιχειρηματικά μοντέλα

Η κοινή χρήση υπηρεσιών, όπως η Uber και η Airbnb μεταφέρουν τους ατομικούς κινδύνους στους εμπορικούς κινδύνους, καθώς η ασφάλιση των κινδύνων που αναδύονται δεν παρέχεται στις ατομικές γραμμές. Οι αλλαγές αυτές διαμορφώνουν και ένα νέο μοντέλο εμπορικών καθώς οι νέοι κίνδυνοι που προέρχονται από την οικονομία διαμοιρασμού δεν ασφαλίζονται από τον τομέα των ατομικών ασφαλίσεων.

Με τη στροφή από την παραγωγή φυσικών αγαθών στην παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών, η παγκόσμια αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων –που περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών-  έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, φτάνοντας  τα 76 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021. Σχεδόν το 80% της αξίας αυτών των περιουσιακών στοιχείων παραμένει ανασφάλιστη.

Οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν να ασφαλιστούν 

Με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος, οι εταιρείες θα χρειαστούν προστασία έναντι των ψηφιακών κινδύνων, για παράδειγμα της διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών  και των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, καθώς και των αναδυόμενων κινδύνων ευθύνης που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί βασικό μέλημα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Swiss Re η οποία εκτιμά ότι τα παγκόσμια ασφάλιστρα στον κυβερνοχώρο θα φτάσουν τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αυξημένα κατά 60% από το 2021 και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.

Η ψηφιακή τεχνολογία κάνει το κόστος της ασφάλισης προσιτό

Τώρα, η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει στους ασφαλιστές να συλλέγουν και να επεξεργάζονται μεγάλα σύνολα δεδομένων, χρησιμοποιώντας συνδεδεμένες συσκευές, ανάλυση δεδομένων και μηχανική μάθηση. Αυτό θα επιτρέψει τις πιο ολιστικές και ακριβείς εκτιμήσεις κινδύνου και καλύτερη τιμολόγηση των κινδύνων. Οι ψηφιακές λύσεις μπορούνμ επίσης να αυτοματοποιήσουν τυποποιημένες εργασίες, όπως συλλογή και ανάλυση δεδομένων για το underwriting, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας, και τελικά οδηγώντας σε χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Μέχρι και 8% η πτώση του δείκτη ζημιών 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα ψηφιακού χαρακτήρα που υλοποιούν οι ασφαλιστικές στοχεύουν στην μείωση του δείκτης ζημιών τους κατά 3 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και εξοικονόμηση κόστους σε άλλους τομείς της αλυσίδας κατά 10% ως και 20%.Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια τιμών καθιστώντας την ασφάλιση πιο προσιτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*