http://www.dreamstime.com/stock-photo-m-mergers-acquisitions-word-cloud-image26295380

Πύρ στις εξαγορές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

της Ελενας Ερμείδου

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ασφαλιστικές στην Ευρώπη. Το πυρ για εξαγορές και συγχωνεύσεις εδόθη από το πρώτο εξάμηνο του 2023 με την τάση να είναι αυξητική.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ασφαλιστική αγορά της Ευρώπης συνεχίζονται με ανοδικούς ρυθμούς. Διακόσιες εξήντα επτά συμφωνίες ανακοινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι 219 το πρώτο εξάμηνο του 2022.και 199 το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ενώ πολλές από αυτές τις συμφωνίες ήταν σχετικά μικρές, αρκετές σημαντικές συναλλαγές ξεχώρισαν, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ της Iberian επιχείρησης της Liberty Mutual στη Generali και της πώλησης 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Argo στην Brookfield Reinsurance.

Έκθεση της  FTI Consulting  για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις του κλάδου το 2023 τις επενδυτικές τάσεις στον ασφαλιστικό τομέα ιδιαίτερα στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και διανομής ασφαλιστικών προϊόντων.

Διακόσιες είκοσι εννέα συμφωνίες ανακοινώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2023 στην αγορά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και παρόχους υπηρεσιών έναντι 186 το πρώτο εξάμηνο του 2022, αντιπροσωπεύοντας το 86% του όγκου των συναλλαγών στην Ευρώπη.

Μπήκαν στον κλάδο ιδιωτικά κεφάλαια και στρατηγικοί επενδυτές

Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αύξησαν τις δραστηριότητες ως προς τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης κατά 35%, ο κύριος λόγος της αύξησης αυτή είναι οι χαμηλές εποπτικές απαιτήσεις που διέπουν την λειτουργία των μπρόκερς.

Εκατόν εξήντα τέσσερις συμφωνίες ανακοινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με 121 συμφωνίες που είχαν ανακοινωθεί το 2022. Μαγνήτης στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια οι πλατφόρμες ενοποίησης των μπρόκερς.

Οι στρατηγικοί αγοραστές έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο, με 103 συναλλαγές που ανακοινώθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με 98 το 1ο εξάμηνο του 2022.

Όσον αφορά τους τύπους επιχειρήσεων, η διανομή ασφαλίσεων και οι πάροχοι υπηρεσιών είχαν υψηλή ζήτηση, αντιπροσωπεύοντας το 56% της δραστηριότητας των συναλλαγών στον κλάδο, με 126 συναλλαγές σε σύγκριση με 90 το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι διεθνείς, τέλος πλατφόρμες και οι περιφερειακοί φορείς εξυγίανσης ενίσχυσαν τις θέσεις τους με πολλαπλές εξαγορές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*