Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η υποχρεωτικότητα πρέπει να πάψει να είναι “ταμπού” και να εφαρμοστεί

Συνέντευξη στον Λάμπρο Ρόδη

Είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει την ασφαλιστική αγορά «σαν την παλάμη του». Έχει πρωτοστατήσει στις κυριότερες διεκδικήσεις των τελευταίων χρόνων και συνεχίζει στην «πρώτη γραμμή», ζητώντας απόλυτη εναρμόνιση με όλες τις χώρες της ΕΕ, όπου περίπου 20 ασφαλίσεις έχουν «υποχρεωτικό» χαρακτήρα και εφαρμόζονται. 

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, από τη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ιεραρχεί τις προτεραιότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του ασφαλιστικού κλάδου και μέσα από τη διαρκή ενίσχυση των παρεμβάσεών τους στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, δηλώνει «υπερήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται». 

Ξεκινώντας από την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα σπίτια, μας «θυμίζει» τις διεκδικήσεις του ΕΕΑ στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «παραμένει αίτημα αιχμής η περαιτέρω κινητροδότηση, με την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης και με την παροχή φοροελαφρύνσεων και σε άλλες ασφαλίσεις, όπως ίσχυε στο παρελθόν». 

Ένα έργο το οποίο ο δυναμικός πρόεδρος θεωρεί υποχρέωσή του να το ολοκληρώσει με μία ακόμα θητεία στο ΕΕΑ: «Δεν μου αρέσει να αφήνω πράγματα στη μέση», όπως μας λέει χαρακτηριστικά. 

iw? Αγαπητέ πρόεδρε, συναντιόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας κυβερνητικής περιόδου, όπου ήδη έχετε ξεκινήσει μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις και επισκέψεις σε παραγωγικά υπουργεία. Θα θέλαμε έναν γενικό σχολιασμό γι’ αυτήν την περίοδο, να μας μιλήσετε για τις προσδοκίες σας, αλλά και για τους κυρίαρχους στόχους αυτών των επαφών…

απ. Είναι θετικό που, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και μια μακρά προεκλογική περίοδο, η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, γιατί η πολιτική σταθερότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία και πορεία της οικονομίας. 

Είναι σημαντικό να επιτύχει η κυβέρνηση στο έργο της, γιατί αυτό θα κρίνει και την επόμενη μέρα στη χώρα μας, που τόσο έχει ταλανιστεί από τις διαδοχικές κρίσεις –δημοσιονομική, υγειονομική, ακρίβειας. 

Τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και απαιτούν λύσεις, γι’ αυτό και, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων υπουργών, ξεκινήσαμε μια σειρά από συναντήσεις μαζί τους, προκειμένου να αναδείξουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Ήδη έχουμε συναντήσει τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδ. Γεωργιάδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Χ. Θεοχάρη. 

Δύο από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν την πλειονότητα των μικρομεσαίων είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι συσσωρευμένες οφειλές. Μόνος δρόμος για να δοθεί ουσιαστική «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι να διευκολυνθεί η ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, από τα οποία παραμένουν αποκλεισμένες, αλλά και να υπάρξει μια νέα ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών. Πιο δραστικές παρεμβάσεις απαιτούνται και για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης ακρίβειας με μείωση των έμμεσων φόρων. 

Εκτός από τα κρίσιμα αυτά θέματα, στο επίκεντρο των επαφών μας με τους υπουργούς είναι και τα ζητήματα της εκπαίδευσης των μικρομεσαίων, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ψηφιακές ανάγκες της εποχής, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, αλλά και η ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους και της Δικαιοσύνης.

iw? Θα μπορούσατε να μας πείτε ενδεικτικά τα θέματα που αναδείξατε όλο το προηγούμενο διάστημα και που, εξαιτίας των παρεμβάσεών σας, προχώρησαν είτε ως κυβερνητικές αποφάσεις είτε δόθηκαν λύσεις σε ευρύτερα ζητήματα του κλάδου των ασφαλίσεων; Να σχολιάσουμε την υιοθέτηση της σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με φοροαπαλλαγές… Μήπως ανοίγει δρόμο και για άλλες παρόμοιες εξελίξεις;

απ. Ναι. Το πιο πρόσφατο στο οποίο έχουμε συμβάλει είναι η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα σπίτια. Περιλαμβανόταν στις διεκδικήσεις που ως ΕΕΑ είχαμε επικοινωνήσει στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Και παραμένει αίτημα αιχμής η περαιτέρω κινητροδότηση. Και με την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης και με την παροχή φοροελαφρύνσεων και σε άλλες ασφαλίσεις, όπως ίσχυε στο παρελθόν. 

Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, επίσης έχουμε επιτύχει πολλά, ξεκινώντας από τη μη εφαρμογή ΤΕΙΡΕΣΙΑ, έως πρόσφατα που πετύχαμε την αναγνώριση του κλάδου και την ένταξή του στα πληττόμενα επαγγέλματα την περίοδο της πανδημίας του Covid. Στα επιτεύγματα περιλαμβάνεται και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των μελών μας σε σειρά διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν την ανανέωση της άδειας επαγγέλματος. Επίσης, πετύχαμε την είσοδο του κλάδου στο ΕΣΠΑ και στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. 

Υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα θέματα όπου δόθηκαν λύσεις, καταρρίφθηκαν εμπόδια, και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος από καθετί που συνιστά αδικαιολόγητη δυσκολία. Με βεβαιότητα λέω ότι συνεχίζουμε αδιάκοπα να στηρίζουμε την πρόοδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Κατορθώσαμε και παρέχουμε, ως ΕΕΑ, στα μέλη μας τη δωρεάν δημιουργία site και e-shop, έχουμε στη διάθεσή τους εξειδικευμένους συμβούλους σε φοροτεχνικά, ασφαλιστικά και εργατικά ζητήματα, αλλά και σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Είμαστε στην «πρώτη γραμμή» των διεκδικήσεων για όσα χρειάζονται για την ανάπτυξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

iw? Στο 16ο Insurance Conference, που είχαμε την τιμή να είστε μαζί μας, είχατε πει χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό σας ότι «η Πολιτεία έδωσε 2 δισ. σε αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών», ένα όντως πολύ μεγάλο ποσό, και ότι ο «ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί τη λύση θεμάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία». Είδαμε και αυτό το καλοκαίρι πολλές ζημιές σε περιουσίες κ.ά. και ακούσαμε για νέο κύκλο αποζημιώσεων από το κράτος. Δεν είναι, τελικά, καιρός να δοθούν οριστικά κίνητρα προς την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά;

απ. Είναι μονόδρομος αυτή η εξέλιξη και όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό και υπάρξουνε εξελίξεις τόσο καλύτερα θα είναι και για το κράτος και για τους πολίτες. 

Δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος ο δημόσιος τομέας. Η κρατική αρωγή αφενός είναι μικρότερη από τις ζημιές, οπότε δεν συμβάλλει στη συνολική αποκατάστασή τους, και αφετέρου είναι δυσβάσταχτο το κόστος για τα κρατικά ταμεία. Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ή κάποια άλλη μορφή προσέγγισης με αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα θα είναι η καλύτερη λύση. Θα μπορέσει να ισορροπήσει μια κατάσταση σοβαρή, όπως οι αποζημιώσεις πολιτών σε καταστροφικά φαινόμενα, που σήμερα είναι αναποτελεσματική.

iw? Η λέξη «υποχρεωτικότητα», με άλλα λόγια, θα πρέπει να γίνει πράξη;

απ. Όπως σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπου περίπου 20 ασφαλίσεις έχουν αυτόν τον χαρακτήρα και εφαρμόζονται. Υπάρχει νομοθεσία που επικυρώθηκε και στην Ελλάδα, αλλά απομένει η εφαρμογή της, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα τα ανασφάλιστα οχήματα. Το κράτος αδυνατεί ακόμα να εφαρμόσει τη νομοθεσία, αφήνοντας αυτήν την «κινούμενη βόμβα» να υφίσταται στην καθημερινότητά μας. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να πάψει να είναι «ταμπού» και να εφαρμοστεί, στο πλαίσιο μιας καλύτερης αντιμετώπισης πραγματικών γεγονότων, τα οποία κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν αντιμετωπίζονται όπως αρμόζει σε μια συνταγμένη αναπτυξιακή κοινωνία.

iw? Πολλές φορές, έχουμε ακούσει τα πολιτικά πρόσωπα να λένε για τον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε την Ευρώπη» και να εναρμονιστούμε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Πόσο μακριά είμαστε από αυτήν την ευρωπαϊκή κουλτούρα;

απ. Θεωρώ ότι πλησιάζουμε σε αυτήν τη σύγκλιση. Εκτιμώ ότι σταδιακά αλλάζουν νοοτροπίες, καταρρίπτονται αγκυλώσεις και ξεκαθαρίζει η εικόνα που μας δείχνει ότι χρειάζεται μια πιο ορθή αντιμετώπιση, πιο συγκεκριμένη, πιο αποτελεσματική. Ωριμάζουν οι συνθήκες για την περαιτέρω εναρμόνιση της χώρας μας με την, πιο προηγμένη σε αυτό το θέμα της ασφάλισης, πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

iw? Έχουμε δει, ιδιαίτερα σε αυτήν τη θητεία σας, να έχετε ανοίξει όλα τα ζητήματα που αφορούν τα μέλη της, μέσω των επιτροπών του ΕΕΑ, αλλά και από τη δική σας δραστηριότητα έχουμε δει πολλά αποτελέσματα. Υπάρχουν θέματα που δεν έχετε ακόμη αγγίξει; Είστε, για παράδειγμα, πρόθυμοι να μιλήσετε για την επαγγελματική ασφάλιση;

απ. Για εμάς αυτό είναι ένα ανοικτό θέμα. Ήδη προωθούμε για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές τη δημιουργία ΤΕΑ και έχουμε αναπτυχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Καταγράφουμε δεδομένα και συζητάμε και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους παρόμοιες πρωτοβουλίες. Χρειάζεται σε όλες αυτές τις πρωτοπόρες εργασίες να υπάρχει και επικοινωνία με τα μέλη, να αναπτυχθεί διάλογος, να διασφαλιστεί η ενημέρωση, ώστε οι πρωτοβουλίες να βρουν θετικό έδαφος για να εξελιχθούν.

iw? Η πρωτογενής έρευνα, την οποία έχουμε δει να εμπιστεύεστε, θα συνεχίσει να είναι μέρος της στρατηγικής σας στο ΕΕΑ και γιατί;

απ. Βεβαίως. Γιατί λαμβάνουμε στοιχεία, αποκτούμε εικόνα και με επιστημονικό τρόπο μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις και να προχωρήσουμε σε ενέργειες. Δεν μπορεί να κινείσαι σε αχαρτογράφητες περιοχές. Πιστεύω ότι η επιστημονική έρευνα είναι η βάση για οποιαδήποτε εξέλιξη. Είναι η αρχή μιας επόμενης κίνησης. Γνωρίζεις, αποφασίζεις και πράττεις.

iw? Θεσμικά, παραμένετε ένας από τους κυριότερους συνομιλητές και με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, με κοινές διεκδικήσεις και δράσεις. Υπάρχει κάτι νεότερο που θα δούμε ως μια κοινή σας πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα;

απ. Υπάρχουν εξελίξεις σε αυτόν τον διάλογο και τη θετική επικοινωνία με την Ένωση και τους εκπροσώπους της. Βρισκόμαστε σε ένα κοινό δρόμο. Αυτόν της προόδου της αγοράς. Είναι προς το συμφέρον όλων μας. Σε αυτήν την πορεία, η συμβολή όλων των συντελεστών προς τη διευκόλυνση των διαδικασιών, των συναλλαγών, των συνεργασιών είναι το επιδιωκόμενο. Πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει απολύτως κατανοητό και η Ένωση είναι θετική σε θέματα που έχει ζητηθεί η συμβολή των εταιρειών-μελών της και αφορούν θέματα διαδικασιών. Η ανταπόκρισή τους είναι θετική και απομένουν άλλες εγκρίσεις, προκειμένου να διευκολύνουν και το έργο των επιμελητηρίων στην ανανέωση των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος των διαμεσολαβητών.

iw? Ήσασταν κατά της παράτασης της θητείας των επιμελητηριακών συμβουλίων; Θα θέλατε να είχαν γίνει κανονικά οι εκλογές, όπως είχαν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου;

απ. Είμαι και παραμένω υπέρ της τήρησης της νομιμότητας. Όταν η ίδια η Βουλή των Ελλήνων έχει καθορίσει την ημερομηνία των εκλογών, όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και όταν ομόφωνα η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) είχε αποφασίσει ότι δεν θα δεχθούμε άλλη παράταση, είναι τουλάχιστον περίεργη αυτή η εξέλιξη. 

Ήδη εκφράσαμε την αντίθεσή μας, πρόεδροι και στελέχη επιμελητηρίων, με κοινή επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και τα κόμματα για αυτήν τη νέα, τρίτη κατά σειρά, αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών, που είχαν οριστεί για τα τέλη του 2023. 

Η απόφαση για νέα αναβολή κατά ένα έτος (στα τέλη του 2024), μέσω διάταξης τροπολογίας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, πλήττει ξεκάθαρα την εικόνα του επιμελητηριακού θεσμού, υπονομεύοντας την αυτοτέλειά του. 

Όπως υπογραμμίσαμε και στην επιστολή μας, είναι θέμα δημοκρατίας και κοινής λογικής. Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και όχι όποτε αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Επιμελητήρια και επιχειρήσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται, ούτε να άγονται και να φέρονται, από μικροπολιτικές μεθοδεύσεις. Τα επιμελητήρια ανήκουν μόνο στα μέλη τους. Και όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με τη λειτουργία τους πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια.

iw? Προσωπικά, σας ενδιαφέρει να διεκδικήσετε και πάλι τη θέση του προέδρου του ΕΕΑ;

απ. Στόχος μου, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με τα επιμελητηριακά, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της επιτυχημένης πορείας των επιχειρήσεων. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Έχουμε επιτύχει, μέσω του ΕΕΑ, η φωνή των μικρομεσαίων να φτάνει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να ακούγεται, ενώ αναβαθμίζουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας, ως επιμελητήριο, προς τις επιχειρήσεις-μέλη μας. Μοναδικό μέλημά μας είναι η στήριξη και ανάπτυξή τους και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με κάθε δυνατό μέσο. 

Έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο έργο και θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω τα πάντα για να το ολοκληρώσω. Ως επιμελητήριο, έχουμε ακόμη να προσφέρουμε πολλά και έχουμε αποδείξει ότι, με σκληρή δουλειά και συνένωση δυνάμεων, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν μου αρέσει να αφήνω πράγματα στη μέση. Συνεχίζουμε, λοιπόν, και αυτό σημαίνει ότι θα διεκδικήσω και πάλι τη θέση του προέδρου του ΕΕΑ. 

iw? Εάν σας ζητούσα να μου πείτε το «μότο» της ζωής σας, ποιο θα ήταν αυτό, κύριε πρόεδρε;

απ. Η απαίτηση της κοινωνίας αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες εκπροσωπεί το ΕΕΑ, είναι, μετά από τόσες κρίσεις και δυσκολίες, να έρθουν επιτέλους «καλύτερες μέρες». Και για να συμβεί αυτό δεν αρκούν ευχολόγια. Χρειάζονται πράξεις, ουσιαστικές και στοχευμένες. Με δύο λόγια, «το αποτέλεσμα μετράει». Αυτό ήταν και είναι πάντα ο γνώμονας των ενεργειών μου, το «μότο» όπως λέτε εσείς, της ζωής μου, και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι.

Από το περιοδικό INSURANCE WORLD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*