AΟΝ: Οι ασφαλίσεις εγγυήσεων συνεχίζουν να προσθέτουν αξία στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον

Λόγοι & οφέλη: Γιατί είναι η καλύτερη λύση και οι διαφορές μεταξύ Τραπεζικής Εγγύησης & Ασφάλισης Εγγυήσεων

• Πιστοληπτική αξιολόγηση: Η έκδοση εγγυητικής επιστολής από ασφαλιστική εταιρεία παρέχεται βάσει της εμπειρίας και της οικονομικής ευρωστίας του λήπτη της ασφάλισης χωρίς να είναι υποχρεωτική η παροχή εταιρικών ή προσωπικών εγγυήσεων. Το όριο του τραπεζικού δανεισμού μειώνεται, με αποτέλεσμα η Ασφάλιση Εγγυήσεων να μπορεί να θεωρηθεί πιστωτική ενίσχυση. Για την έκδοση εγγυητικής επιστολής μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων, συνήθως, δίδονται προς εξασφάλιση ειδικά στοιχεία του ενεργητικού. Κατά την έκδοσή τους, η τράπεζα μειώνει τη γραμμή πίστωσης του Αναδόχου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις οι ταμειακές ροές μιας ενδεχόμενης υποχρέωσης.

• Βελτίωση ρευστότητας: Η έκδοση εγγυητικής επιστολής από ασφαλιστική εταιρεία απελευθερώνει κεφάλαια και βελτιώνει τη ρευστότητα της επιχείρησης. Μειώνοντας την άντληση τραπεζικών κεφαλαίων, η πιστωτική γραμμή δεν φτάνει στα όριά της κι έτσι απελευθερώνονται κεφάλαια για άλλες δραστηριότητες.

• Διάθεση για μεγαλύτερο κίνδυνο: Το ανώτατο όριο εγγύησης μιας τράπεζας βασίζεται συνήθως σε μια μορφή εξασφάλισης (υποθήκη, ταμειακά αποθέματα κ.λπ.) που ορίζουν πόση πίστωση είναι διατεθειμένη να διαθέσει σε μια επιχείρηση. Σε αντίθεση, κάτι τέτοιο δεν απαιτείται σε μια ασφαλιστική εταιρεία, καθώς η εξασφάλιση προκύπτει μέσα από τη μεταφορά του κινδύνου στους αντασφαλιστές.

• Διεθνής εμβέλεια και τοπική υποστήριξη: Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν άμεση πρόσβαση σε κάθε χώρα και η επιχείρηση υποστηρίζεται τοπικά από στελέχη με βαθιά γνώση της αγοράς, των οικονομικών συνθηκών της χώρας, της τοπικής γλώσσας της σύμβασης και του τοπικού νομικού πλαισίου.

• Οργανισμοί με σταθερή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας: Οι διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες, συνήθως, έχουν πολύ πιο σταθερές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τις τράπεζες. 

• Υπολογισμός κόστους εγγυητικής σε ημερήσια βάση: Με ελάχιστο καταβλητέο ασφάλιστρο 90 ημερών. Αντίθετα, η χρέωση των τραπεζών γίνεται ανά αδιαίρετο τρίμηνο (π.χ. για εγγυητική διάρκειας 120 ημερών χρεώνονται 2 τρίμηνα).

Γιατί στην Aon

• Η Aon είναι ο μεγαλύτερος μεσίτης στον κλάδο εγγυήσεων ως προς το μέγεθος των ασφαλίστρων και μεριδίου αγοράς παγκοσμίως.

• Η Aon μπορεί να προσεγγίσει την αγορά εγγυητικών επιστολών τόσο τοπικά όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, για να καλυφθούν οι ανάγκες παροχής εγγυήσεων όλων των πελατών, κάθε μεγέθους.

• Το ύψος των εγγυητικών εξαρτάται από τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) που πραγματοποιείται για τον πελάτη.

• Η Aon υποστηρίζει τους πελάτες στην εύρεση καλύτερων όρων και στην τελική διαπραγμάτευση της συμφωνίας αποζημίωσης, χωρίς εξασφαλίσεις.

Στην Aon, υποστηρίζουμε κάθε επιχείρηση στην καλύτερη διαχείριση του ισολογισμού της, καθώς συνεργάζεται με την επιχείρηση για την προμήθεια εγγυητικών από την ασφαλιστική αγορά. Η Aon διαθέτει ισχυρές γνώσεις και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο σε αυτόν τον τομέα, που της επιτρέπουν να εντοπίσει τα κατάλληλα προϊόντα για κάθε επιχείρηση. 

Ο ρόλος της ομάδας Aon Credit Solutions είναι να διασφαλίσει ότι κάθε πελάτης της Aon είναι καλύτερα ενημερωμένος (better informed), παρέχοντάς του καλύτερες συμβουλές (better advised), ώστε να είναι προετοιμασμένος να λαμβάνει τις καλύτερες αποφάσεις (better decisions).

Aπό το περιοδικό Insurance World (Αφιέρωμα Ασφάλιση Εγγυήσεων/Έλενα Ερμείδου)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*