ΕΝΦΙΑ: Ελάχιστο ασφάλιστρο για έκπτωση ώστε να αποτραπούν τα εικονικά συμβόλαια

Προτού καν νομοθετηθεί, το αθάνατο Ελληνικό δαιμόνιο, ανακάλυψε τρόπους κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης μιας σωστής κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Ο λόγος για την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% εφόσον το ακίνητο είναι ασφαλισμένοέναντι φυσικών καταστροφών, πυρκαγιάς και σεισμού…

Η σχετική ρύθμιση δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, πολλοί όμως έσπευσαν να προωθήσουν στην αγορά, εικονικά ασφαλιστικά συμβόλαια, χαμηλής αξίας για να καλύψουν πανάκριβα ακίνητα που επιβαρύνονται με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση άλλαξε τον σχεδιασμό της, σχεδιάζοντας το:

  • Ελάχιστο ύψος ασφαλίστρου προκειμένου να αποτραπούν εικονικά συμβόλαια για πολυτελείς κατοικίες που θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ

Το νέο σχέδιο προβλέπει να λαμβάνεται υπόψη για την ασφάλιση της κατοικίας, το κόστος ανακατασκευής, το οποίο κυμαίνεται από 1.200-1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για μια μέση κατοικία.

Σήμερα το μέσο κόστος για την ασφάλιση κατοικίας στη χώρα μας, και το ύψος των απαλλαγών που μπορεί να περιέχει κάποιο συμβόλαιο, διαμορφώνεται μεταξύ 1,4-1,80 τοις χιλίοις για κατασκευές μετά το 2000 και αυξάνεται έως 1,65-2,1 τοις χιλίοις για παλαιότερες κατασκευές από το 1970 και μετά.

Η τιμή αυτή είναι το ασφάλιστρο που πληρώνει κάποιος για να αγοράσει 1.000 ευρώ ασφαλισμένο κεφάλαιο.

Το τελικό κόστος υπολογίζεται με βάση την αξία ανακατασκευής για κάθε 1.000 ευρώ ασφαλισμένης αξίας, που με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά κυμαίνεται από 1.100 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.400 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής.

Με βάση τα ανωτέρω, το κόστος για την ασφάλιση ενός ακινήτου επιφανείας π.χ. 80 τ.μ., αν πρόκειται για κατασκευή του 2000, διαμορφώνεται κοντά στα 145 ευρώ τον χρόνο (υπολογισμένο με κόστος ανακατασκευής 1.300 ευρώ το τ.μ.) και στην περίπτωση που επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ τον χρόνο, η έκπτωση του 10% από τον ΕΝΦΙΑ σημαίνει όφελος 30 ευρώ