H υπασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών σε όλη την Ευρώπη. O “χρησμός” των Γερμανών

Πολλά έχουν ειπωθεί για το ζήτημα της υπασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα. Παρά την κλιματική κρίση και την ολοένα και συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, η ασφάλιση ως ασπίδα προστασίας έναντι αυτών των φαινομένων δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους πολίτες, που πασχίζουν να καλύψουν άλλες οικονομικές ανάγκες, αμελώντας ενδεικτικά την ασφάλειά τους.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ελλάδας. Αντιθέτως είναι ένα πρόβλημα γενικότερο, που επηρεάζει ακόμη και τις πιο προηγμένες χώρες στη Δυτική Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, όπου οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι κεραυνοί προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα το 2022, σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Ασφαλιστών.

«Η καταιγίδα, το χαλάζι, οι κεραυνοί και άλλοι φυσικοί κίνδυνοι, όπως η έντονη βροχόπτωση και οι πλημμύρες, προκάλεσαν ζημιές περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022», δήλωσε ο Jörg Asmussen, Γενικός Διευθυντής του Γερμανικού Συνδέσμου Ασφαλίσεων (GDV), εξηγώντας πάντως, ότι σε σύγκριση με το 2021, έτος με τον υψηλότερο όγκο αποζημιώσεων για γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι σήμερα (13,2 δισεκατομμύρια ευρώ) οι Γερμανοί ασφαλιστές κατέγραψαν πέρυσι περίπου το ένα τρίτο του ποσού ζημίας.

Προς το παρόν, μόνο οι μισοί περίπου ιδιοκτήτες κατοικιών στη Γερμανία έχουν προστασία από φυσικούς κινδύνους όπως ισχυρή βροχή, πλημμύρες ή σεισμοί. “Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, απαιτείται κάτι περισσότερο από υποχρεωτική την ασφάλιση για φυσικούς κινδύνους. Η ζημιά μπορεί να μειωθεί μόνο μέσω ολοκληρωμένης πρόληψης”, ανέφερε ο Asmussen. Επιπλέον, ο ασφαλιστικός κλάδος απαιτεί σαφείς απαγορεύσεις δόμησης σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και υποχρεωτικές εκτιμήσεις κλιματικού κινδύνου για οικοδομικές άδειες. Τόνισε επίσης ότι “η ασφάλιση είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να προστατεύσει την κοινωνία μας από τον αυξανόμενο αριθμό φυσικών καταστροφών. Η πρόληψη είναι επομένως απαραίτητη”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*