Οι μεγάλοι (αντ)ασφαλιστές εγκαταλείπουν τη Net-Zero Insurance Alliance

Ο παγκόσμιος αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re είναι ένας ακόμη ασφαλιστικός οργανισμός που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την Net-Zero Insurance Alliance (NZIA). Πρόκειται για τον τέταρτο μεγάλο όμιλο που αποχωρεί από την συμμαχία, μετά τη Munich Re, τη Zurich Insurance και τη Hannover Re.

Η Swiss Re υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) στη Σύνοδο Κορυφής των G20 για το κλίμα στη Βενετία το 2021.

Τότε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Re είχε αναφέρει ότι η ίδρυση της Συμμαχίας ήταν ένας τρόπος «συνεργασίας με άλλους (αντ)ασφαλιστές για να αξιοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μέσω της τεχνογνωσίας στο underwriting». Παράλληλα ανέφερε πως η NZΙΑ ήταν ένα «λογικό επόμενο βήμα στον αγώνα για το Νet Zero».

Κατά το τρέχον έτος, καταγράφεται μπαράζ αποχωρήσεων από την NZIA, με ηχηρά brands από τον κόσμο της (αντ)ασφάλισης να εγκαταλείπουν τη Συμμαχία, επικαλούμενοι την ανησυχία τους για τα προσκόμματα που ενδεχομένως ανακύψουν με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, καθώς η αγορά εξειδικεύει την ατζέντα του Net Zero και την ώρα που Aμερικανοί νομοθέτες εμποδίζουν ορισμένες πρωτοβουλίες ESG.

Η πίεση στα μέλη της NZIA έχει αυξηθεί, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ομάδα Αμερικανών γενικών εισαγγελέων (AG) απευθύνθηκαν στους ασφαλιστές της Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), εκφράζοντας τις ανησυχίες τους περί νομιμότητας των δεσμεύσεών τους να συνεργαστούν με άλλους ασφαλιστές και ιδιοκτήτες assets, προκειμένου να «προωθήσουν μια ακτιβιστική ατζέντα για το κλίμα».

Ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τη Συμμαχία Net-Zero Insurance Alliance, η Swiss Re τόνισε ότι, «η δέσμευσή μας στη στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα παραμένει αμετάβλητη».

Αυτό είναι το ίδιο αίσθημα που έχουν εκφράσει και άλλοι αντασφαλιστές, ότι παρά την αποχώρηση από τη Συμμαχία, τίποτα δεν αλλάζει στην αποστολή τους να πιέσουν προς βιώσιμες πρακτικές και έναν κόσμο καθαρού μηδενισμού.

Το κατά πόσο είναι δυνατό να παραμείνει ενεργή η Συμμαχία με τη ραγδαία μείωση των μελών της, μένει να φανεί. Θα πρέπει ωστόσο θεωρηθεί δεδομένο ότι όλες οι εταιρείες -έστω και μεμονωμένα- θα συνεχίσουν να προχωρούν με τους δικούς τους, προσωπικούς στόχους για βιωσιμότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*