Μεγάλες ανομοιομορφίες στα παγκόσμια ασφάλιστρα

Στα 5,6 τρισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα των ασφαλιστικών παγκοσμίως το 2022 με το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα να κρατά ο κλάδος ζωής, φτάνοντας τα2,6 τρισεκατομμύρια.  Ακολουθούν με  διαφορά οι ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων στο 1,8 τρισεκατομμύριο και οι ασφαλίσεις υγείας στο 1,1 τρισεκατομμύριο, σύμφωνα με την Allianz Trade.

Μέσα στο  2022, τώρα τα έσοδα από ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 259 δισεκατομμύρια ευρώ,  +4,9% με το παγκόσμιο πληθωρισμο να κυμαίνεται στο  8,6%.
Ελενα Ερμείδου
Τα παραπάνω μεγέθη καταδεικνύουν ότι οι τρεις επιμέρους κλάδοι ασφάλισης δεν αναπτύχθηκαν ομοιομόρφα. Υπολογίζοντας τα ποσοστά ο κλάδος περιουσίας και ατυχημάτων αναπτύχθηκε κατά +8,7%, η υγεία κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα στο +4,9% ενώ χαμηλές πτήσεις κράτησε ο κλάδος ζωής, με ανάπτυξη  +2,4%, που οφείλεται στις πενιχρές δυνατότητες που είχαν οι καταναλωτές προς αποταμίευση.
Γενικές Ασφαλίσεις 
Η ασφαλιστική παραγωγή στις ασφαλίσεις κατά ζημιών αυξήθηκε σε όλο το κόσμο με την παραγωγή στην Βόρεια Αμερική να φτάνει το ποσό των 77,5 δισεκατομμυρίων και με συμμετοχή στην ανάπτυξη 10%. Με τα έσοδα από τα ασφάλιστρα να φτάνουν τα 860 δισεκατομμύρια ευρώ, η Βόρεια Αμερική παραμένει σταθερά μακράν η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως.
Σημαντική ανάπτυξη στην παραγωγή σημείωσε και η Ασία με  31 δισεκατομμύρια ευρώ, και συμμετοχή στην πίτα 8,4%. Τα έσοδα από τα ασφάλιστρα έφτασαν σχεδόν τα 403 δισεκατομμύρια ευρώ, καταφέροντας για πρώτη φορά η Ασία να ξεπεράσει την Ευρώπη τ (+4% με έσοδα 397 δισεκατομμύρια).

Ασφαλίσεις ζωής 
Στην Ευρώπη οι ασφαλίσεις ζωής είχαν τις χειρότερες επιδόσεις. Τα έσοδα από τα ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 2,7% το 2022 (-21 δισ. ευρώ σε 740 δισεκατομμύρια). Άσχημες ήταν και οι επιδόσεις της Ασίας καθώς υπήρξε μέτρια άνοδος +3,6% (+33 δισεκατομμύρια ευρώ στα 952 δισεκατομμύρια ευρώ). Στήριγμα στον κλάδο παρείχε η  η Βόρεια Αμερική με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο +7,8% ή 61 δισεκατομμύρια ευρώ στα 840. Η Βόρεια Αμερική θα πρέπει να σημειωθεί διακρίθηκε και στον τομέα της υγείας  αντιπροσωπεύοντας περίπου τα 2/3 των συνολικών εσόδων από τα ασφάλιστρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*