Eurolife FFH: H διαδικτυακή απάτη που απειλεί τις e-συναλλαγές

Το διαδίκτυο είναι μεγάλο μέρος της καθημερινότητας για πολλούς από εμάς. Είναι το μέρος όπου περνάς χρόνο για να εργαστείς, να ενημερωθείς, να επικοινωνήσεις με φίλους και οικογένεια, να διασκεδάσεις, να ψωνίσεις, αλλά και για να κάνεις συναλλαγές με την τράπεζά σου, να πληρώσεις λογαριασμούς, να μάθεις για προϊόντα, και πολλά άλλα.

Πλέον μπορεί να μην χρειάζεσαι ούτε ηλεκτρονικό υπολογιστή για να τα κάνεις όλα αυτά. Οι φορητές συσκευές όπως smartphones και tablets, με τη βοήθεια εφαρμογών, φέρνουν όλες τις δυνατότητες στα χέρια σου όπου και να είσαι, αρκεί να έχεις σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όμως μαζί με την ευκολία και την ευελιξία, έρχονται και οι κίνδυνοι, καθώς οι εγκληματίες του διαδικτύου καραδοκούν για να υποκλέψουν τα στοιχεία σου και να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σου, με συχνά δυσάρεστα αποτελέσματα.

Σίγουρα έχεις ακούσει τους όρους hacking, phishing, spam, που είναι μερικές μόνο από τις κακόβουλες πρακτικές που μπορεί να αντιμετωπίσεις στις καθημερινές σου περιηγήσεις στο διαδίκτυο.

Υπάρχει ένας διαρκής αγώνας δρόμου ανάμεσα στους κυβερνοεγκληματίες, τις εταιρείες τεχνολογίας και τις τράπεζες, όπου αναβαθμίζονται συνεχώς τα συστήματα προστασίας αλλά και οι κακόβουλες ενέργειες.

Αξίζει να δούμε λίγο τις εξελίξεις στις κακόβουλες πρακτικές, τι πρέπει να προσέξεις και πώς να προστατευτείς.

Οι κακόβουλες πρακτικές των εγκληματιών του διαδικτύου

Ο βασικός πυλώνας των κακόβουλων ενεργειών στο διαδίκτυο είναι να αποκτήσουν οι εγκληματίες πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα και τους λογαριασμούς σου. Έτσι μπορούν να προχωρήσουν τη δραστηριότητά τους, μολύνοντας τις συσκευές των επαφών σου, υποκλέπτοντας χρήματα και μπλοκάροντας πρόσβαση στους λογαριασμούς σου στα κοινωνικά δίκτυα.

Τι είναι το phishing και πώς λειτουργεί

Phishing (γνωστό και ως ηλεκτρονικό ψάρεμα) είναι ο όρος που περιγράφει μια ευρεία σειρά πρακτικών εξαπάτησης που σκοπό έχουν να σου αποσπάσουν κωδικούς ασφάλειας και μυστικούς κωδικούς για διαδικτυακές συναλλαγές (PIN, TAN).

Το Phishing μπορεί να έχει τη μορφή πλαστών ιστοσελίδων που μοιάζουν με έγκυρες, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μηνυμάτων sms ή ειδοποιήσεων. Είναι πολύ πιθανό αν ανοίξεις τώρα το ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο να βρεις ένα τέτοιο μήνυμα. Είναι πάρα πολύ συχνά και κοινά.

Όμως, παρότι στο παρελθόν ήταν σχετικά εύκολο να αναγνωρίσεις τα πλαστά μηνύματα και να τα αποφύγεις, οι εγκληματίες του διαδικτύου έχουν εξελιχθεί και πλέον τα πλαστά μηνύματα ή οι πλαστές ιστοσελίδες μοιάζουν εντυπωσιακά με τις αυθεντικές.

Με την αύξηση της χρήσης του online banking, αυτές οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί επίσης και μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους χρήστες του διαδικτύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό ο πελάτης να είναι ενημερωμένος και να προσέχει, αλλά και η τράπεζα να έχει λάβει όλα τα μέτρα εντοπισμού και αποτροπής των προσπαθειών για phishing.

Ένας σημαντικός τρόπος προστασίας από web phishing είναι η ενεργοποίηση ειδοποιήσεων μέσω κινητού τηλεφώνου, κάτι που προσθέτει μία ακόμα ασπίδα προστασίας ενάντια στις κακόβουλες επιθέσεις. Ακόμα και αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία του λογαριασμού σου, αν δεν έχει πρόσβαση στο κινητό σου για να λάβει τον ειδικό κωδικό, δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές και πληρωμές.

Όμως και εκεί οι εγκληματίες βρίσκονται μπροστά και έχουν βρει τρόπους να παρακάμψουν και αυτές τις δικλείδες ασφαλείας. Η μέθοδος είναι το λεγόμενο sim-swapping.

Περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*